Seimo Savižudybių ir smurto prevencijos komisija: 2018 m. būtina didinti finansavimą SPC, teikiantiems pagalbą smurtą artimoje aplinkoje patyrusiems asmenims

Seimo Savižudybių ir smurto prevencijos komisija š.m. lapkričio 15 d. posėdyje svarstė, kaip yra užtikrinama pagalba smurtą artimoje aplinkoje patyrusiems asmenims.

Komisija, išklausiusi Policijos departamento Veiklos analizės ir kontrolės valdybos viršininkės Žanetos Rudaitienės, socialinės apsaugos ir darbo viceministro Eitvydo Bingelio pranešimus, taip pat specializuotų pagalbos centrų (SPC), teikiančių kompleksinę pagalbą smurtą artimoje aplinkoje patyrusiems asmenims, pasisakymus, nusprendė kreiptis į Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją su prašymu ieškoti galimybių, kad 2018 m. būtų žymiai padidintas SPC veiklos finansavimas.

Komisijos pirmininko Mykolo Majausko teigimu, „Vyriausybė turi užtikrinti finansavimą valstybės garantuojamai specializuotai pagalbai smurto artimoje aplinkoje aukoms. Visi nukentėję asmenys turi gauti būtinąją pagalbą, taip pat kokybišką psichologinę ir teisinę pagalbą“.

Komisijos nariai atkreipė dėmesį, kad 2016 m. ir 2017 m. SPC veiklai kasmet skirta 666 tūkst. eurų, nors policijos gaunamų pranešimų apie asmenis, patyrusius smurtą artimoje aplinkoje, taip pat savarankiškai besikreipiančių pagalbos į SPC, skaičius kasmet auga dešimtimis tūkstančių. Nepaisant sparčiai augančio specializuotos pagalbos smurtą artimoje aplinkoje patyrusiems asmenims poreikio, 2018 m. Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto projekte numatyta tiek pat kaip 2017 metais.

Primename, kad šiuo metu specializuotą kompleksinę pagalbą smurtą patyrusiems asmenims Lietuvoje teikia 17 nevyriausybinių organizacijų, turinčių SPC statusą. Specializuota kompleksinė pagalba apima pagalbą įveikiant kritinę būklę, specializuotą psichologo pagalbą, teisinę ir kitą pagalbą.

Komisijos posėdyje dalyvavo socialinės apsaugos ir darbo viceministras Eitvydas Bingelis, šios ministerijos Šeimos ir bendruomenių departamento atstovai Steponas Kulbauskas ir Dainora Bernackienė, Policijos departamento prie Vidaus reikalų ministerijos Veiklos analizės ir kontrolės valdybos viršininkė Žaneta Rudaitienė, Asociacijos „Kauno moterų draugija“ direktorė Vilija Žukauskaitė, Kauno apskrities moterų krizių centro pirmininkė Naura Daukšienė, Labdaros paramos fondo „SOS vaikų kaimų Lietuvoje draugija“ direktorė Liudovika Pakalkaitė, Labdaros paramos fondo „SOS vaikų kaimų Lietuvoje draugija“ Šeimų stiprinimo programų vadovas Rimvydas Augutavičius, NVO „Moterų informacijos centras“ direktorė Jūratė Šeduikienė, Asociacijos „Vilniaus Moterų namai“ atstovės Evelina Dirmotaitė ir Elinga Zelionkaitė.

 

Parašykite komentarą