Indrės Stulgaitės-Kriukienės ir Remigijaus Kriuko meninio stiklo paroda „TARP DANGAUS IR ŽEMĖS“

Renginio tipas: Paroda
Renginio data: Penktadienis, 2017 m. lapkričio 24 d.
Renginio pradžia: 17:00
Renginio pabaiga: Šeštadienis, 2018 m. sausio 6 d.
Renginio vieta: Janinos Monkutės-Marks muziejus-galerija, J. Basanavičiaus 45, Kėdainiai

2017m. lapkričio 24 d. 17 val.  Kėdainiuose, Janinos Monkutės-Marks muziejuje-galerijoje atidaroma meninio stiklo paroda „Tarp Dangaus ir Žemės“.  Pirmą kartą muziejaus istorijoje įspūdinga parodos atidarymo ceremonija su staigmenomis vyks lauke, prie muziejaus paradinio įėjimo.

Parodos autoriai Indrė Stulgaitė-Kriukienė ir Remigijus Kriukas su stiklu bendrauja jau ne vieną dešimtmetį. Kūrėjai kartu rengia autorines parodas, dalyvauja ir bendrose stiklo meno parodose, projektuose, meninio stiklo simpoziumuose. Šiuo metu abu menininkai gyvena ir kuria Panevėžyje, meninio stiklo studijoje „Glasremis“ (www.glasremis.lt), kurią 2000 metais įkūrė Remigijus Kriukas.

Stiklas – įvairiaprasmė, įvairialypė, savyje talpinanti paslaptingąją, papildomą dimensiją – skaidrumą, optiškumą, materija; savo iliuzija užburianti, įtraukianti, pasakanti daugiau nei įmanoma pasakyti žodžiais. Ši, labai specifinė sritis, turinti daug savitų technologinių ypatybių, jau nekalbant apie tai, kad stiklas – ypač kaprizinga materija, jungia ir vienija du, mylinčius ją kūrėjus, tačiau ir skiria juos – skirtingus, turinčius savitą braižą, stilių, skirtingą kūrybinę patirtį, kalbančius kiek skirtinga kūrybine kalba. Įgyvendindami savo kūrybinius sumanymus, menininkai nuolat eksperimentuoja, gilinasi į technologinius ypatumus ir stengiasi optimaliai išnaudoti šios išskirtinės medžiagos galimybes.

Remigijus linksta į stambesnius gabaritus, naudoja sau būdingas, autorines technikas, tam tikru liejimo būdu išgautas detales komponuoja su skaidriu, optiniu stiklu ir kuria gana savitą ir įdomų stilių; autorius optinį stiklą derina su lietu, pjaustytu, šlifuotu ir poliruotu stiklu. Tai – jau susiformavęs ir stiklo meno gerbėjams atpažįstamas autorinis braižas. Menininkas dažnai balansuoja ant technologinės galimybių ribos; tarp įmanomo ir neįmanomo. Tuo ypač nustebindamas stiklo meno žinovus; didžiulės skulptūros, atliktos karštu laisvo formavimo būdu, atrodo viršijančios visas įsivaizduojamas galimybių ribas. Mėgiamos technologijos – stiklo liejimas, karšto stiklo formavimas, pūtimas, deriniai su akmeniu, metalu.

Indrės darbai mažesni. Dėmesys kreipiamas ne tik į estetinę kūrinio pusę, dažname kūrinyje slypi egzistencinės idėjos. Autorei svarbi emocinė kūrinio raiška. Menininkės kūryboje aptiksime daug simbolinių, žiūrovui gerai atpažįstamų formų (namų, laivo, žmogaus silueto ir kt.), tokiu būdu siekiama užkabinti ir suvirpinti žiūrovo sielos stygas, paskatinti sustoti pamąstymams. Pastaraisiais metais kūrėjos interesų laukas prasiplėtė – domina papildomos stiklo koncepcijos: garsas, technologiniai procesai, net specifinis stiklo kvapas. Visa tai pavirsta į meno kūrinį, kuomet žiūrovas suvokia kūrinį keliais skirtingais pojūčiais – uosle, rega, klausa, net vestibiuliariniu aparatu. Mėgstamos technologijos – karšto stiklo liejimas, taip pat stiklo šlifavimas, poliravimas, deriniai su kitomis medžiagomis – medžiu, akmeniu, metalu.

Ekspozicijoje žiūrovus pasitiks ne tik atskiros pastarųjų metų autorių skulptūros, bet ir šiais metais tarptautinėje meno mugėje „ArtVilnius‘17“ komisijos apdovanota bei žiūrovų simpatijų laurus nuskynusi instaliacija „4 dienos Marse“. Parodai parinkdami „žemiškųjų“ ir „kosminių“ temų kūrinius autoriai kviečia žiūrovą paklaidžioti mintimis „Tarp Dangaus ir Žemės“.

Parodos globėjas Kėdainių rajono savivaldybės meras Saulius Grinkevičius.

Organizatoriai: Meninio stiklo studija „Glasremis”, Janinos Monkutės-Marks muziejus-galerija.

Parašykite komentarą