PAMINKLAS LIETUVOS REFORMACIJOS IR LIETUVIŠKOS RAŠTIJOS PRADININKŲ ATMINIMUI

Paskelbti paminklo Lietuvos Reformacijos ir lietuviškos raštijos pradininkų atminimo įamžinimui Vilniuje, Reformatų parke, skulptūrinių – architektūrinių idėjų konkurso nugalėtojai.

Vienas iš „Tamsiųjų amžių“ eros pabaigą žymėjusių reiškinių – Reformacijos judėjimas – šiemet mini savo 500 metų jubiliejų. Lietuvoje, didikų tarpe ypač populiari buvo Evangelikų Reformatų (kalvinų) kryptis, kurią rėmė Radvilos.

Lietuvos dailininkų sąjunga (LDS), bendradarbiaudama su LR Kultūros ministerija bei Lietuvos Reformacijos istorijos ir kultūros draugija, 2017 m. organizavo atvirą skulptūrinių – architektūrinių idėjų Lietuvos Reformacijos ir lietuviškos raštijos pradininkų atminimo įamžinimui konkursą. Konkursas paskelbtas birželio 14 d. Projektai turėjo būti pateikti arba išsiųsti registruotu laišku ne vėliau kaip iki 2017 m. spalio 16 d.

Konkurso tikslas – sukurti memorialą Lietuvos Reformacijos ir lietuviškos raštijos pradininkams Vilniuje, Pylimo g. esančiame Reformatų parke.

2017 m. spalio 25 d., trečiadienį, LDS būstinės posėdžių salėje įvyko projektų atitikties konkurso sąlygoms vertinimas. Konkursui buvo pateikti aštuoni projektai:

  • projektas „Vartai“ (Asta Vasiliauskaitė, Judita Olšauskienė);
  • projektas „Tėviškės sodai“ (VŠĮ „Menų aikštė“, Vladimiras Kančiauskas);
  • projektas „Varpinė / Knygų lentyna“ / devizas: 099999 (Šarūnas Arbačiauskas);
  • projektas „Vartai“ / devizas: 194820 (UAB „Klaipėdos projektas“, Adomas Skiezgėlas);
  • projektas „Soli Dei Gloria“ (Raimondas Krukonis);
  • projektas „Duona kasdienė“ / devizas: 500963 (Rytas Jonas Belevičius);
  • projektas „Stelos“ / devizas: 292493 (UAB „Žybartuva“, Dalia Matulaitė, Juras Balkevičius).

Projektas su devizu „Knygos“ nebuvo vertinamas, kadangi jo autorius nepateikė visų reikiamų dokumentų, todėl neatitiko konkurso sąlygų.

Po dviejų konkurso vertinimo komisijos (žiuri) posėdžių, kurie vyko 2017 m. lapkričio 13 d., 8.30 val., ir 2017 m. lapkričio 20 d., 17.30 val., LDS „ŠV. Jono gatvės galerijoje“, adresu Šv. Jono g. 11, Vilnius, buvo išrinkti 3 (trys) geriausiai įvertinti projektai, įvardijant kiekvienos vietos laimėtoją.

Vertinant buvo orientuojamasi į stiprią energetiką skleidžiantį kūrinį, kuris įkvėptų ne tik pagarbą praeičiai, bet ir skatintų norą imtis Reformacijos idėjas atitinkančių ir išliekamąją vertę turinčių naujų darbų savo valstybėje. Paminklas turi reflektuoti reformatų akcentuotas vertybes (pagarba pirminiams tikėjimo šaltiniams, gimtosios kalbos vartojimas, moderni valstybės kultūros ir socialinė politika; visuomenės skatinimas branginti toleranciją (kaip pakantumą kitaip mąstančiam), ugdyti švietimą (mokyklų steigimas, lietuviško spausdinto žodžio plitimas), puoselėti demokratiją).

Pagrindiniai kriterijai, kuriais vadovaujantis reitinguoti visi projektai ir išrinkti 3 daugiausiai komisijos balų surinkę pasiūlymai – skulptūros idėjinių-plastinių sprendinių meninė kokybė, meninės idėjos originalumas bei skulptūros ir architektūros sprendinių ansambliškumas ir dermė su istorine aplinka.

Projekto žiuri komisiją sudarė:

  • Ingė Lukšaitė, doc. habil. dr.;
  • Dainora Pociūtė, prof. habil. dr.;
  • Almantas Samalavičius, prof. habil. dr.;
  • Ina Dagytė – Mituzienė, doc. dr.;
  • Evaldas Purlys, doc. dr.;
  • Tomas Šernas, kun. (dalyvavo I-ame posėdyje, II-ame – pareiškė savo valią telefonu ir užpildydamas vertinimo lentelę);
  • Donatas Balčiauskas, Lietuvos Reformacijos istorijos ir kultūros draugijos pirmininkas;
  • Giedrė Jankevičiūtė, dailėtyrininkė, prof. dr. (dalyvavo I-ame posėdyje, dėl sveikatos problemų II-ame posėdyje nedalyvavo, ją pakeitė – skulptorius, LDS „Auksinio ženkliuko“ laureatas Kęstutis Musteikis);
  • Algirdas Bosas, skulptorius, LDS „Auksinio ženkliuko“ laureatas, Vyriausybės kultūros ir meno premijos laureatas;
  • Mindaugas Šnipas, skulptorius, doc.;
  • Valdas Bubelevičius, skulptorius, doc.;
  • Gediminas Akstinas, skulptorius, tarpdisciplininio meno atstovas;
  • Ričardas Krištapavičius, architektas, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas.

Komisijos pirmininku išrinktas prof. habil. dr. A. Samalavičius. Visi komisijos nariai pasirašė nešališkumo deklaracijas ir konfidencialumo pasižadėjimus. Pirmojo posėdžio metu visi konkurso dalyviai turėjo teisę dalyvauti ir pristatyti savo projektus, atsakė į komisijos narių užduotus klausimus.

Po diskusijų ir nuomonių pasidalijimo žiuri komisijos nariai užpildė projektų vertinimo lenteles. Balsavimas vyko nuo 0 iki 65 balų skiriant už projekto meninę kokybę ir nuo 0 iki 35 skiriant už projekto kontekstualumą. Maksimalus kiekvieno žiuri nario kiekvienam projektui galimas skirti balų skaičius – 100. Pagal konkurso nuostatas I-osios vietos laimėtojui skiriama Lietuvos Reformacijos istorijos ir kultūros draugijos įsteigta 3000 EUR premija. II-osios vietos laimėtojui – 2000 EUR premija, III-osios – 1000 EUR premija.

Užpildžius vertinimo lenteles ir susumavus vertinimo rezultatus, išskirtos 3 prizinės skulptūrinių – architektūrinių idėjų konkurso vietos:

I-oji vieta. projektas „Stelos“ / devizas: 292493 (UAB „Žybartuva“, Dalia Matulaitė, Juras Balkevičius);

II-oji vieta. projektas „Varpinė / Knygų lentyna“ / devizas: 099999 (Šarūnas Arbačiauskas);

III-oji vieta. projektas „Vartai“ (Asta Vasiliauskaitė, Judita Olšauskienė).

I-osios vietos laimėtojo idėja bus vystoma ir galutinis jos rezultatas realizuojamas Reformatų parke. Su konkursui pasiūlytomis ir komisijos vertintomis idėjomis visuomenė galėjo susipažinti projektų aptarimo, kuris vyko LDS būstinėje, lapkričio 29 d., 17 val., metu. Projektų paroda visuomenei buvo atvira lapkričio 27 – gruodžio 1 d.

LDS informacija

Parašykite komentarą