Karlo Marxo "Kapitalui I" – 150 metų: knyga pakeitusi pasaulį

Renginio tipas: tarptautinis kolokviumas
Renginio data: Trečiadienis, 2017 m. gruodžio 13 d.
Renginio pradžia: 10:00
Renginio pabaiga: Trečiadienis, 2017 m. gruodžio 13 d.
Renginio vieta: Nacionalinė M. Mažvydo biblioteka, Konferencijų salė V a.

Gruodžio 13 dieną (trečiadienį), 10 val. kviečiame į Nacionalinę Martyno Mažvydo biblioteką, kur vyks tarptautinis mokslinis kolokviumas, skirtas sociologo, kritinės teorijos pradininko Karlo Marxo „Kapitalo“ pirmojo tomo 150-osioms leidimo metinėms pažymėti.

Kolokviumas vyks lietuvių ir vokiečių kalbomis su sinchroniniu vertimu.

Pranešimus skaitys žinomi Lietuvos ir Vokietijos mokslininkai. Tarp jų politologas ir politikos analitikas Dr. Erhard Crome, filosofas Dr. Holger Politt, sociologas Christoph Lieber bei politinis filosofas Dr. Andrius Bielskis, filosofas, religijotyrininkas Hab. Dr. Helmutas Arnašius, socialinių mokslų magistrė Agnė Bagdžiūnaitė, politikos teoretikas Dr. Egidijus Mardosas.

Pranešėjai aptars skirtingas su Marxo „Kapitalu“ susijusias temas. Bus nagrinėjama „Kapitalo“ reikšmė diskusijoje apie teisingumą ir sprendžiant socialinius prieštaravimus, pateikta analizė apie reprodukcinį darbą, aptarta gamybos santykių reikšmė. Kolokviume taip pat bus analizuojama klaidingai suprastos Marxo idėjos bei „Kapitalo“ reikšmė šiuolaikiniams socialiniams mokslams.

Pirmoji K. Marxo „Kapitalo“ knyga yra vienintelis tomas išleistas Marxui esant gyvam 1867 metais, antrasis ir trečiasis tomai buvo išleisti Frydricho Engelso 1885 bei 1894 metais. „Kapitalas“ yra laikomas brandžiausiu Marxo teoriniu darbu, klasikiniu sociologijos ir politinės ekonomijos veikalu. Ši knyga yra reikšminga dėl pateikiamos kapitalizmo kritinės analizės. „Kapitalo“ kaip klasikinio sociologijos veikalo reikšmė nebuvo ir nėra pakankamai įvertinta Lietuvoje, todėl šio mokslinio renginio tikslas – prisidėti prie neideologizuoto bei kritinio šios knygos įvertinimo.

Renginį organizuoja VšĮ ,,DEMOS kritinės minties institutas” bendradarbiaudamas su Rozos Liuksemburg Fondu.

Renginys yra viešas ir nemokamas.

Parašykite komentarą