Laisvės kovų komisija svarsto, kas turėtų išduoti pažymėjimus tremtiniams dėl tremtyje išbūto laiko

Gruodžio 6 d. Laisvės kovų komisijoje buvo svarstomas klausimas dėl pažymėjimų apie nuteisimo, įkalinimo, ištrėmimo ar kitokio laisvės apribojimo laiką išdavimo (projekto Nr. XIP-4440), kurie siekiama pažymėjimų išdavimo tremtiniams funkciją perduoti Generalinei prokuratūrai arba Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centrui ar Lietuvos ypatingajam archyvui.

Šiuo metu Lietuvos Respublikos asmenų, represuotų už pasipriešinimą okupaciniams režimams, teisių atkūrimo įstatyme (Nr. I-180) nustatyta, kad pažymėjimus apie nuteisimo, įkalinimo, ištrėmimo ar kitokio laisvės apribojimo laiką išduoda Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (teisminių institucijų represuotiems asmenims), Generalinė prokuratūra (ne teismo tvarka represuotiems asmenims), Vidaus reikalų ministerija (ištremtiems asmenims). Pažymėjimus rengia Vidaus reikalų ministerija pagal Lietuvos ypatingojo archyvo išduotas pažymas apie asmenų tremtį, nes ištremtųjų asmenų bylos ir visa susijusi archyvinė medžiaga yra perduota minėtam archyvui. Todėl išduodamuose pažymėjimuose Vidaus reikalų ministerija tik perrašo Lietuvos ypatingojo archyvo pažymų faktus.

Laisvės kovų komisija kol kas nepriėmėm sprendimo ir planuoja dar kartą diskutuoti dėl tikslingumo keisti Lietuvos Respublikos asmenų, represuotų už pasipriešinimą okupaciniams režimams, teisių atkūrimo įstatymą, išbraukiant Vidaus reikalų ministeriją iš pažymėjimus represuotiems asmenims išduodančių institucijų sąrašo.

Komisijos posėdyje nuomonėmis dėl įstatymo keitimo tikslingumo pasidalino Lietuvos Aukščiausiojo Teismo, Lietuvos Respublikos generalinės prokuratūros, Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos, Lietuvos ypatingojo archyvo ir Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro atstovai.

 

Parašykite komentarą