Energetikos komisija pradėjo svarstyti Nacionalinės energetinės nepriklausomybės strategijos projektą

Gruodžio 13 d. Seimo Energetikos komisija, nelaukdama formalių Seimo procedūrų, ėmėsi svarstyti prieš savaitę Seime užregistruotą Seimo nutarimo projektą, tvirtinantį Nacionalinės energetinės nepriklausomybės strategijos naująją redakciją (XIIIP-1446).

Komisijos posėdyje energetikos viceministras Vidmantas Macevičius pristatė Strategijos projekto dalį, aptariančią šilumos ir vėsumos ūkį bei jo perspektyvas. V. Macevičius priminė, kad dabar galiojančiuose teisės aktuose ir strategijoje numatyti šie pagrindiniai aptariamos strategijos dalies tikslai – šilumos tiekimo nuostolių mažinimas ir atsinaujinančių energijos išteklių (AEI) panaudojimo šilumos ūkyje plėtra. Iškeltų tikslų įgyvendinimas vyksta sklandžiai, tačiau AEI plėtra ir energijos efektyvus vartojimas kaip tęstiniai tikslai perkeliami ir į atnaujintos strategijos projektą.

Komisija išklausė viceministro pateiktą informaciją apie svarbiausius naujame strategijos projekte išskirtus aspektus. Svarbu teisingai įsivertinti šilumos sektoriaus rodiklius – šilumos vidutinių ir maksimalių poreikių, šilumos sektoriuje įrengtų įrenginių pajėgumų esamus ir numatomus dydžius 2020 metais ir 2030–2050 metais. Strategijos projekte numatomas AEI ir vietinius energijos išteklius naudojančių įrenginių galios augimas. Iškastinio kuro, dujų dalies šilumos gamybai naudojamo kuro struktūroje mažėjimą ateityje lems naujų šilumos, saulės energijos akumuliavimo technologijų panaudojimas.

Tiesa, V. Macevičius komisijai pripažino, kad decentralizuotas privačių namų ūkių šilumos sektorius yra per mažai išanalizuotas, turimi sektoriaus rodikliai daugiau teoriniai. Todėl pirmiausia reikalingas šio sektoriaus detalus įvertinimas, nes ir šiame sektoriuje matomas energijos vartojimo mažinimo ir AEI plėtros potencialas.

Viceministras atkreipė komisijos dėmesį į strategijos projekte planuojamus reguliacinius pokyčius ir aktualiausią, daugiausiai ginčų tarp sektoriaus dalyvių keliantį tikslą – įtvirtinti skatinamojo reguliavimo principus centralizuoto šilumos tiekimo (CŠT) sistemoje. Strategijos projekte numatoma, kad keičiant reguliavimą taip pat bus siekiama oro taršos mažinimo ir CŠT skatinimo urbanizuotose teritorijose, planuojama ateityje vertinti ir vėsumos poreikį.

Atsakydamas į komisijos narių klausimus, viceministras patvirtino, kad numatomas paramos biokuro panaudojimui šilumos gamyboje tęstinumas. Vis tik viceministras pažymėjo, kad daugumos strategijoje numatytų tikslų, uždavinių konkretų įgyvendinimą lems strategijos įgyvendinimo priemonių planas, kurio rengimui jau dabar ruošiamasi Energetikos ministerijoje.

Energetikos komisijos nariai ir kiti posėdyje dalyvavę šilumos sektoriaus specialistai turėjo klausimų, taip pat pastebėjimų, kad nėra aiškaus įvairių strategijoje pateikiamų skaičių, skaičiuojamų pajėgumų suderinamumo atskirai šilumos sektoriuje ir tarp sektorių.

Komisija nusprendė, kad galutines pastabas strategijos projektui pateiks apsvarsčiusi visas strategijos projekto dalis.

Parašykite komentarą