ERK ir Lietuvoje išrinkti EP nariai nori glaudžiau bendradarbiauti svarbiausiais Lietuvai ES darbotvarkės klausimais

Nuotraukoje: Lietuvoje išrinkti EP nariai su Seimo Pirmininku. Seimo kanceliarijos nuotrauka (aut. – Olga Posaškova)

Gruodžio 15 d. Seimo Europos reikalų komiteto (ERK) posėdyje dalyvavo Lietuvoje išrinkti Europos Parlamento (EP) nariai: Laima Liucija Andrikienė, Zigmantas Balčytis, Vilija Blinkevičiūtė, Valentinas Mazuronis, Algirdas Saudargas.

Europos reikalų komiteto pirmininkas Gediminas Kirkilas pažymėjo, kad bendra diskusija ir pasikeitimas informacija yra ypač svarbus siekiant užtikrinti geresnį Lietuvos interesų atstovavimą ES.

V. Blinkevičiūtė didžiausią dėmesį skyrė socialinių teisių ramsčio iniciatyvos įgyvendinimo klausimams, pabrėždama, kad pirmą kartą po 20 metų Geteborge valstybių vadovai aptarė socialinius ES darbotvarkės klausimus, kurie tiesiogiai įtakoja piliečių gyvenimo kokybę, todėl šiems klausimams ir Lietuvos darbotvarkėje turi būti skiriama didžiausias dėmesys. Europos Parlamento narė ragino Seimą neatidėliojant ratifikuoti Stambulo konvenciją.

L. L. Andrikienė dėkojo Seimui už glaudų bendradarbiavimą rengiant EP rezoliuciją dėl Rytų partnerystės aukščiausiojo lygio susitikimo. Taip pat pabrėžė, kad ateityje reikia kalbėti apie naują dinamizmą ir politinę viziją, kuri gali būti suteikta Rytų partnerystės šalims.

Z. Balčytis kėlė Lietuvai aktualų Ignalinos AE uždarymo finansavimo klausimą, kuris susijęs su būsima finansine perspektyva, Europos Audito rūmų ataskaitos nuostatų įgyvendinimo aspektus. Taip pat atkreipė dėmesį į Energetikos strategijos ir Baltijos jūros strategijos nuostatas, galimybes ir jų įgyvendinimą.

P. Saudargas atkreipė dėmesį į ypač aktualius skaitmeninimo ir informacinių technologijų klausimus, dirbtinio intelekto, kalbos technologijų sritis, kurios gali atverti dideles galimybes ir mažesnėms valstybėms narėms.

V. Mazuronis akcentavo ES klimato kaitos politikos klausimus ir Lietuvai ypač aktualų to paties ženklo skirtingos kokybės maisto produktų klausimą, kurį nagrinės ir Europos Parlamentas.

Susitikimo dalyviai pritarė, kad, siekiant kuo efektyviau atstovauti bendrą Lietuvos poziciją, yra būtinas glaudus bendradarbiavimas, todėl nuspręsta rengti tokio pobūdžio susitikimus aktualiausiems ES darbotvarkės klausimas aptarti bent vieną kartą per Seimo sesiją.

 

Parašykite komentarą