Kultūros komitetas išklausė informaciją dėl Gedimino kalno tvarkymo darbų

2017 m. gruodžio 20 d. pranešimas žiniasklaidai 

 

Seimo Kultūros komitetas šiandienos posėdyje svarstė nuolatinės parlamentinės kontrolės klausimą dėl Gedimino kalno tvarkymo darbų. Komiteto nariams atliekamus darbus pristatė Vyriausybės sudarytos Vilniaus piliavietės, vad. Gedimino kalnu, Pilies kalnu, Aukštutine ir Žemutine pilimi, avarijos grėsmės pašalinimo darbų koordinavimo ir priežiūros darbo grupės vadovas, kultūros viceministras Renaldas Augustinavičius.

 Vyriausybė dėl nuošliaužų nuniokoto Gedimino kalno būklės šią savaitę paskelbė ekstremaliąją situaciją valstybės mastu. Pasak kultūros viceministro, ją žadama atšaukti, kai bus konstatuota, kad kalno gruntas nebetrūkinėja ir nebėra nuošliaužų pavojaus. Nuo 2017 m. gruodžio 30 d. valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovu paskiriama kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonnson. Gelbėjimo darbams ir toliau vadovauja Lietuvos nacionalinio muziejaus direktorė Birutė Kulnytė.

Kultūros viceministras akcentavo, kad visų nuošliaužų kūnai ir grunto įtrūkiai yra stabilizuoti ir paruošti žiemai, o jutikliai šiuo metu nefiksuoja jokių didesnių grunto ar statinių poslinkių. Tai susiję tiek su pritaikytomis inžinerinėmis priemonėmis, tiek su kritulių sumažėjimu. Didžiausiu procesiniu iššūkiu lieka inžineriniai geologiniai tyrimai, kuriuos planuojama baigti 2018 m. pavasarį. Be jų iš esmės negalima atlikti stacionarių tvarkybos darbų projektavimo Gedimino kalno pietiniame sektoriuje.

 Komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis priminė, kad Gedimino kalnas lieka vienas iš svarbiausių parlamentinės kontrolės klausimų, todėl ir toliau, kas 2 savaites, Kultūros ministerija raštu teiks Komitetui pažymas apie Gedimino kalno būklę ir darbų eigą.

Parengė

Kultūros komiteto biuro patarėja Agnė Jonaitienė

Tel. (8 5) 239 6823, el. p. agne.jonaitiene@lrs.lt

 

 

Parašykite komentarą