R. Paksas. ES valstybėse – ne vieta mokesčių rojui

„Kai Europos Sąjunga nenori matyti mokesčių rojaus kai kuriose pačios bendrijos šalyse, sprendimai ir pasiūlymai dėl skaidrios mokestinės politikos kitose pasaulio šalyse kelia labai daug abejonių dėl tokių sprendimų veiksmingumo ir patikimumo“, – sakė Europos Parlamento narys, frakcijos „Laisvės ir tiesioginės demokratijos Europa“ vicepirmininkas, Prezidentas Rolandas Paksas.

Šią bei kitas svarbias nuostatas politikui kartu su kitais frakcijos nariais pavyko įtvirtinti ir Europos Parlamento priimtose rekomendacijose dėl pinigų plovimo ir mokesčių vengimo. Sesijoje patvirtinta daugiau kaip 200 rekomendacijų, kurias teikė parlamentarai bei per pusantrų metų suformulavo EP tyrimo komitetas, vertinęs, ar tinkamai įgyvendinamos ES kovos su pinigų plovimu ir mokesčių vengimu taisyklės.

Rekomendacijose siūloma ES lygiu standartizuoti, nuolat atnaujinti bei viešinti tikrųjų įmonių savininkų registrus. Raginama priimti naujas taisykles, kurios griežčiau reguliuotų tarpininkus (teisininkus ar buhalterius), padedančius vystyti agresyvų mokesčių planavimą, taip pat numatyti nuobaudas taisykles pažeidusiems tarpininkams ir bankams.

Be to, siūloma sutarti dėl vienodų tarptautinių apibrėžimų, kas yra lengvatinių mokesčių centras, mokesčių rojus, slaptumo jurisdikcija, mokesčių srityje nebendradarbiaujančios šalys ir teritorijos, taip pat pinigų plovimo požiūriu didelės rizikos šalis.

„Tenka tik apgailestauti, kad Tarybos patvirtintame ir paskelbtame ES nebendradarbiaujančių mokesčių jurisdikcijų sąraše dėmesys sutelktas tik į jurisdikcijas už ES ribų, neminint ES šalių, kurios sistemingai veikė skatinant ir sudarant sąlygas žalingai mokesčių praktikai, neatitinkančiai sąžiningo apmokestinimo kriterijų“, – sakė R. Paksas.

Politiko teigimu, pavyko pasiekti, kad dauguma parlamentarų pritartų frakcijos atstovų pateiktam pasiūlymui paraginti Europos Komisiją parengti tinkamas metodikas, skirtas įvertinti prarastoms valstybių narių pajamoms ir tinkamoms lėšų susigrąžinimo procedūroms, kuriomis būtų užtikrinama, kad nesumokėti mokesčiai būtų paskirstomi toms valstybėms narėms, kuriose iš tikrųjų vyko atitinkama ekonominė veikla.

Parašykite komentarą