Panevėžys: laikas urbanistiniams sprendimams

Aukštaitijos sostinė ruošiasi dideliems darbams. Kartu su kitais keturiais šalies didmiesčiais Panevėžys dalyvauja 2014–2020 m. Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programoje, numatančioje integruotos teritorijos plėtrą. „Urban“ vadinama programa numato investicijas į apibrėžtą miesto teritoriją siekiant tvaraus jos atnaujinimo. Panevėžiui skirta 20 mln. eurų, dar 3 mln. pridėjo savivaldybė.

Kompleksiškai atnaujinti suplanuota 14 teritorijų centrinėje Panevėžio dalyje ir palei Nevėžio upę. Sutvarkytos viešosios erdvės centrinėje miesto dalyje – sugrįžtanti investicija, kuri paskatins prie permainų prisijungti ir verslą, didins Panevėžio patrauklumą, gerins gyvenimo kokybę.

„Urban“ programa įpareigoja ne paskirstyti lėšas pavieniams projektams, o plačiau pažvelgti į teritorijos problemas ir numatyti kompleksinį jos tvarkymą. Jau 2018 metais Panevėžys žada aprūpinti darbus ne tik šiame mieste gyvenančius statybininkus. Bus įgyvendinami projektai, priminsiantys miestą turint ypatingą įvaizdžio dalį – Nevėžio upę.  „Juk būtent Nevėžis yra miesto ašis, Panevėžys istoriškai susiformavo palei upę, nuo jos kilo ir miesto pavadinimas. Norime, kad Nevėžis taptų mėlynąja miesto arterija, ant kurios kaip karoliukus vertume pagal „Urban“ programą tvarkomus objektus: ji vingiuos nuo Pajuosčio iki Berčiūnų, palei „Ekrano“ marias ir Skaistakalnio parką, centrinę miesto dalį, Taikos alėjos pušynėlį bei Kultūros ir poilsio parką. Mūsų miestas turi galimybę įrengti dviratininkams ir pėstiesiems, vežimėlius stumiančioms mamoms ar bėgimo entuziastams patrauklią, kokybišką infrastruktūrą visoje paupio juostoje“, – aiškino miesto meras Rytis Račkauskas.

Pristatome du iš 11 artimiausių, pagal minėtąją ES programą planuojamus sutvarkyti projektus.

Teritorijos prie „Ekrano“ marių konversija

Panevėžio gamtos ištekliai yra riboti, todėl bendrajame miesto plane Nevėžio upė, jos pakrantės ir rytiniame miesto pakraštyje esantis „Ekrano“ gamyklos tvenkinys, dar vadinamas „Ekrano“ mariomis, yra vertinami kaip didžiausią rekreacinį potencialą turinčios teritorijos. Tačiau esama visų šių erdvių viešoji infrastruktūra nėra išplėtota bendruomenės poilsiui, veiklai ir laisvalaikiui leisti.

Įgyvendinant projektą numatyta išplėtoti teritoriją prie „Ekrano“ marių: pašalinti menkaverčius medžius, krūmus ir pasodinti naujų. Įrengti naujus ir atnaujinti esamus pėsčiųjų ir dviračių takus (dviračių trasą nuo Pajuostės plento tilto iki tilto per Nevėžį J. Biliūno gatvėje). Sutvarkyti ir atverti Nevėžio pakrantę, įrengiant maudykles, braidykles. Įrengti ramaus ir aktyvaus poilsio, vandens pramogų infrastruktūrą (vaikų žaidimų, sporto, šunų vedžiojimo aikšteles, treniruoklius, prieplauką, valčių nuleidimo vietą ir pan.), patogų susisiekimą ir parkavimą. Įrengti apšvietimą ir mažosios architektūros elementus (šiukšlių dėžes, suoliukus, dviračių stovus ir kt.).

„Ekrano“ marių viešoji aplinka bus tvarkoma dviem etapais. Pirmojo rangos darbai turėtų prasidėti jau 2018 m. Bus atnaujinama ir rengiama infrastruktūra daugiau kaip 3,5 km „Ekrano“ marių pakrantės ruože (nuo Pajuostės pl. tilto bei visu pėsčiųjų ir dviračių taku). Antruoju etapu darbai vyks teritorijoje, ribojamoje Ekrano marių, Pajuostės plento, gyvenamųjų namų kvartalo ir J. Biliūno gatvės. Statybos prasidėtų 2019 m.

Projekto vertė – 1 718 956 eurai.

Įgyvendinimo laikotarpis – 2017–2020 m.

 

Senvagės parko su prieigomis sutvarkymas

Senvagė yra labiausiai miestą reprezentuojanti, miesto simboliu tapusi erdvė. Tikriausiai nėra nė vieno turistinio leidinio apie Panevėžį, kuriame nebūtų čia nufotografuotų vaizdų. Nors šiandien Senvagės teritorijoje esantys inžineriniai statiniai yra susidėvėję, morališkai pasenę, o želdynai nunykę dėl netinkamos priežiūros, pati Senvagės erdvinė struktūra yra išbaigta. Dėl šios priežasties projektuotojai pasirūpino išsaugoti teritorijos erdvės charakterį.

Įgyvendinant projektą bus įrengti nauji ir atnaujinami esami dviračių ir pėsčiųjų takai, mažosios architektūros elementai, sporto aikštelės, vaikų žaidimo aikštelės, poilsio ir apžvalgos aikštelės, suformuotas tvenkinyje esančios salos reljefas, įrengti nauji tiltai į salą, pašalinti menkaverčiai medžiai ir krūmai, atnaujinti želdynai, suformuoti krūmų masyvai, atnaujinta tvenkinio pakrantė, įrengti apšvietimo, lietaus nuotekų, vandentiekio tinklai, saugumui užtikrinti bus įrengtos vaizdo stebėjimo kameros.

Tai yra visa, reikalinga tam, kad miesto bendruomenė įsitikintų, jog čia – vieta jos laisvalaikiui. Tikimasi, kad pasiekti projekto rezultatai sudarys sąlygas didėti gyventojų užimtumui tikslinėje teritorijoje, prisidės prie palankių sąlygų pramonės ir verslo aplinkai kurti ir jos plėtrai, pagerins Panevėžio miesto įvaizdį.

Projekto vertė – 2 737 679 eurai.

Įgyvendinimo laikotarpis – 2017–2019 m.

Parašykite komentarą