Panevėžio vizija – ir miestiečiams, ir svečiams įdomūs kultūros centrai

Daugiau ir geriau apmokamų darbo vietų, atgijusios viešosios erdvės, į miestą iš kitų Lietuvos kampelių ar net iš emigracijos sugrįžtantis jaunimas, augantis jų pasididžiavimo gimtuoju miestu jausmas, – panevėžiečiai tikisi, kad visa tai pavyks pasiekti jau artimiausiais metais. O kartu ir privilioti į miestą svečių. „Galbūt turizmas niekada nebus miesto prioritetas, bet svečių norisi sulaukti kuo daugiau. Ir pasiruošti reikia tam taip, kad jie atvyktų ne vieną kartą“, – sako Panevėžio miesto meras Rytis Račkauskas.

Tokie, ne vien Panevėžio gyventojams, bet ir svečiams patrauklūs objektai, manoma, galėtų būti miesto Dailės galerija ir kol kas tik architektų bei miesto plėtros organizatorių vizijose esantis Stasio Eidrigevičiaus menų centras. Šiuos Panevėžio administracijos suplanuotus projektus pristatome plačiau.

Dailės galerijos pastato atnaujinimas

2015 m. Panevėžys džiaugėsi nauju Dailės galerijos priestatu – moderniu betono ir stiklo statiniu, skirtu tradiciškai mieste rengiamų tarptautinių keramikos simpoziumų kūriniams eksponuoti. Projektas buvo įgyvendintas su ES struktūrinių fondų parama.

Šiandien, siekiant plėsti Dailės galerijos kultūrinę ir edukacinę veiklą, atėjo laikas pasirūpinti ir senojo, kultūros paveldo objektu pripažinto, pastato technine bei funkcine būkle. Įgyvendinant projektą, pavadintą „Panevėžio miesto dailės galerijos aktualizavimas“, numatoma apšiltinti pastato sienas, stogą, pamatų, rūsio sienas, suremontuoti vidaus patalpas, atidengti išlikusią pastato rytinę raudono mūro sieną, rekonstruoti vandens ir buitinių nuotekų sistemą, silpnųjų srovių tinklą, įrengti elektros instaliaciją, vėdinimo, priešgaisrinę, apsaugos sistemas. Siekiant plėsti veiklų įvairovę, numatoma įrengti edukacinę klasę ir pertvarkyti ekspozicines erdves. Edukacinei klasei, ekspozicijoms įrengti ir užtikrinti paslaugų teikimą numatoma įsigyti  ekspozicinę, multimedijos ir edukacinę įrangą.

Projekto vertė – 1 105 057 eurai.

Įgyvendinimo laikotarpis – 2017–2019 m.

S. Eidrigevičiaus menų centras

Po 2017 m. pavasarį sėkmingai įvykusių kūrybinių dirbtuvių, kur keturios garsios jaunų architektų grupės kūrė architektūrinius-urbanistinius tapytojo, grafiko, rašytojo, knygų iliustruotojo, performansų autoriaus Stasio Eidrigevičiaus menų centro scenarijus, netrukus Panevėžio savivaldybė ketina paskelbti ir kvietimą dalyvauti konkurse šį centrą suprojektuoti.

Užsienyje gyvenančio garsaus menininko dovaną – jo kūrinių kolekciją – priimti besiruošiantis miestas tikisi, kad šis objektas taps svarbiu traukos centru ne vien regioniniu, bet ir tarptautiniu lygmeniu.

Vienas garsiausių šiuolaikinių Lietuvos dailininkų – Lenkijoje gyvenantis, bet Panevėžio apskrityje gimęs S. Eidrigevičius, pažadėjęs padovanoti Panevėžiui savo darbų kolekciją, įkvėpė miesto administraciją ambicingesniems planams nei ekspozicinių patalpų statyba. Miesto užmojis – ne konservatyvi galerija, o S. Eidrigevičiaus menų centras (SEMC), kuriame būtų vietos skirtingoms kūrybinėms veikloms, įvairiausioms programoms ir renginiams, galintiems pritraukti nuo mažiausio vaiko iki senolio, o Panevėžys būtų žinomas ne tik kaip Juozo Miltinio, bet ir kaip S. Eidrigevičiaus miestas. Nei miesto vadovai, nei kultūros visuomenė neabejoja, kad penktas pagal dydį šalies miestas privalo turėti aukšto lygio kultūrinį traukos centrą, kuris būtų patrauklus savo veiklos įvairove ir siūlytų kokybišką edukaciją.

Parašykite komentarą