„Grinduva“ surado sėkmingos veiklos formulę

Dvidešimt metų rinkoje veikianti bendrovė „Grinduva“ pasiekė savo brandą: suformuotas optimalus ir efektyviai veikiantis kolektyvas, patikrintas ir įtvirtintas įmonės modelis, prognozuojami darbų krūviai ir apyvartos. Tai įvertino ir Lietuvos pramonininkų konfederacija, jau 11-ąjį kartą Lietuvos ir Čekijos bendrovę „Grinduva“ mažų įmonių grupėje nominuodama „Sėkmingai dirbančia įmone“.

„Mes gerai žinome, ko norime, ko siekiame: dabartinis įmonės modelis su esamu darbuotojų skaičiumi, darbų apyvartomis – yra optimalus variantas mūsų įmonei“, – sako bendrovės „Grinduva“, besiverčiančios grindų dangų įrengimu, direktorius Tomas Vailionis.

Pasiekė optimalų darbuotojų skaičių ir jo neketina keisti

Jau penkeri metai, kaip Alytuje įsikūrusios bendrovės darbuotojų skaičius yra apie 22 žmones. Vasarą darbuotojų skaičius išauga ir kiek per 30, nes priimama pagalbinių darbininkų, kurie iš dalies padeda sumažinti specialistų senbūvių darbo krūvį. Neretai tai yra jauni žmonės, studentai, kurie bendrovėje darbuojasi jau kelerius metus, – ir įgyja patirties, ir užsidirba vasaros atostogų metu.

„Manome, kad dabartinis darbuotojų skaičius yra optimalus, tačiau jau dairomės inžinieriaus, nes daugėja ir specialiųjų kompetencijų reikalauja statybinė dokumentacija, reikia daugiau dėmesio skirti ir priežiūrai, kaip, pavyzdžiui, technologinei, darbų saugai ir panašiai“, – sako įmonės vadovas T. Vailionis.

„Grinduvos“ skaičiavimai pasitvirto. Paskutinius penkerius metus įmonės apyvarta yra apylygi. Darbų alytiškiai turi tiek, kiek gali atlikti be didelių įtampų. Imtis daugiau užsakymų – reikštų didinti ir darbuotojų skaičių. Kaip sakė įmonės vadovas T. Vailionis, „Grinduva“ sulaukė pasiūlymų darbuotis užsienyje – Baltarusijoje, Latvijoje, tačiau šių pasiūlymų atsisakė, bent jau kol kas.

„Mums užtenka darbų Lietuvoje – su tokiu darbuotojų skaičiumi, kokį turime, padarome labai nemažai darbų vidaus rinkoje, todėl kol kas tikrai neketiname ieškoti užsakymų kitose šalyse ar auginti darbuotojų skaičių“, – sako T. Vailionis.

Statybos naujovės neaplenkia ir grindų dangos įrengimo

Į grindų dangų įrengimo veiklą, kaip ir į kitas statybos paslaugų sritis, ateina naujosios technologijos, standartai. Vienas iš tokių – BREEAM, tai yra tarptautinis tvarių pastatų vertinimo standartas bei sertifikavimo sistema. Laikantis BREEAM standarto vis daugiau projektų vykdoma ir Lietuvoje, tad ir grindų įrengimas tampa sudėtine viso proceso, lemiančio BREEAM sertifikatą, dalimi. Pasak T. Vailionio, šių naujovių diegimas iš įmonės reikalauja papildomų išteklių, bet tai yra naujovės, kurios yra būtinos, žengiant sykiu su statybų sektoriaus pažanga.

„Neseniai pasirašiau sutartį dėl darbų objekte, kuris statomas pagal BREEAM standartus. Objekte įdiegta sistema, kuri reikalauja pateikti daug važtaraščių, įvairių kitų dokumentų, tad objekte labai padaugėja kvalifikuoto „popierinio“ darbo“, – sako bendrovės direktorius T. Vailionis. Dėl to „Grinduva“ stiprina savo inžinerines kompetencijas.

Įmonė bendrauja ir su universitetų mokslininkais, tardamiesi dėl specifinių sprendinių. Vienas iš tokių objektų 2017-aisiais buvo Zoknių aerodromas, kuriame dirbdami konsultavosi su Kauno technologijos universiteto mokslininku dr. Eugenijumi Janavičiumi.

Kaip įrodyti savo tiesą, bet išsaugoti užsakovo orumą

Maža įmone ant ratų save vadinanti „Grinduva“ atsilaikė per krizes, išgyveno kitus sunkmečius, nes visada skaičiavo ir modeliavo įvairias situacijas, taip pat ir šaltąjį metų laiką, kuomet veikla sustoja. 2017-uosius įmonė pabaigė ramiai, nes pasirašytos dvi didelės sutartys dėl darbų, kurių užteks iki pat 2018-ųjų birželio.

„Neretai mūsų užsakovais yra vis tos pačios įmonės. Ir mus tai džiugina, suteikia užtikrintumo, pasitikėjimo, nes tai reiškia, kad mūsų darbu užsakovai yra patenkinti, – sako „Grinduvos“ direktorius T. Vailionis. – Mūsų vertybės – didelis dėmesys vykdomam projektui, grafikų laikymasis, nevilkiname darbų pradžios, kaip tai nutinka kai kurioms įmonėms, kurios prisiima tiek darbų, kad nespėja laiku vienų pradėti, o kitų užbaigti. Mes pasirinkome ne bėgti, lėkti, tad ir rizikuoti nespėti, o įvertinti savo jėgas, projektų terminus, sudėtingumą. Ir, žinoma, būtina girdėti užsakovą, jo poreikius, lūkesčius.“

Įmonės vadovas neslepia, kad įmonė savo paslaugų nesiūlo už mažiausią kainą. „Grinduvos“ žmonės analizuoja situaciją rinkoje, stebi esamą situaciją ir pokyčius, todėl laikosi nuostatos, kad kokybę turi atitikti ir kaina: vargu, ar kuris užsakovas rinksis pačius brangiausius rangovus, kaip ir nerizikuos imti pačių pigiausių. Pasak T. Vailionio, neretai jie pasiūlo užsakovams nuvykti į objektus, kuriuose darbavosi „Grinduva“ ir patiems pamatyti bei įvertinti darbą. Tokiais atvejais lieka tik derybos dėl pinigų, nes kiekvienas užsakovas daro spaudimą kainai.

Per 20 veiklos metų sukaupę patirties, „Grinduvos“ žmones ja dalijasi ir su užsakovais. Patirtis leidžia greitai pamatyti silpnąsias projektų dalis ir pasiūlyti korekcijas architektams, konstruktoriams.

„Galima užsimerkti, jei matai ką ne taip esant, galima pasakyti ir numoti ranka, jeigu tavęs nesiklauso. Tačiau mes gerai žinome viena – užsakovas turi likti patenkintas mūsų darbu, gautu rezultatu. Todėl ieškome būdų rasti įtikinančių argumentų, pavyzdžių, kurie būtų paveikūs“, – pasakoja T. Vailionis, pastebėdamas, kad vis tik nevalia peržengti ribos – kad ir kokios aštrios vyktų diskusijos, užsakovas turi likti patenkintas: už savo pinigus jis turi gauti norimą produktą oriomis sąlygomis.

Investuoja į darbo priemones, kurios lemia kokybę ir lengvina darbą

Per 2017 metų I-III ketvirčius bendrovė „Grinduva“ į gamybos priemones investavo apie 70 tūkst. eurų. Kalbėdamas apie naujoves, T. Vailionis pastebi, kad grindų dangų įrengimo srityje sunku tikėtis stebuklų kasmet. Bendrovė investuoja atnaujindama transporto ūkį, gamybos inventorių. Bendrovė įsigyja gamybos priemonių, kurios atlieka įprastas funkcijas, tačiau yra labiau automatizuotos, todėl palengvina žmonių darbą, o tuo pat metu tą pačią funkciją leidžia atlikti kokybiškiau.

„2017 metais įdiegėme naują grindų tipą – pradėjome įrenginėti betonines plonasluoksnes grindis. Ši technologija nėra nauja, bet mes gavome keletą užsakymų, kur objektuose reikėjo įrenginėti būtent šio tipo dangą. Mes ėmėmės, pabandėm – tad dabar savo arsenale turime dar vieną grindų dangos įrengimo būdą“, – sako įmonės vadovas.

Grinduvos“ žmonės darbuojasi visoje Lietuvoje, bet dėl važinėjimosi didelių problemų neturi. Kaip sako įmonės vadovas, yra objektų, kurie statomi metus ar dvejus, o grindų dangą įrengti galima ir per parą – kad ir 1000 kv. metrų plotą. Tad grinduviečių komandiruotės būna neilgos – dvi ar trys dienos, kai prisieina didesnį objektą padaryti.

„2017-ieji mūsų bendrovei buvo sėkmingi, kaip ir pernai, užpernai, – sako bendrovės „Grinduva“ direktorius T. Vailionis. – Manau, ir darbuotojai, ir akcininkai bus patenkinti.“

Parašykite komentarą