Lietuvos scenografo Adomo Jacovskio jubiliejus

2018 m. sausio 14 d.  Lietuvos scenografui, tapytojui, vienam žymiausių Lietuvos teatro dailininkų Adomui Jacovskiui sukanka 70 metų.

Dailininkas, scenografas, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas sukūrė scenografiją legendiniams spektakliams, įėjusiems į Lietuvos teatro aukso fondą: V.Jelisejevos „Kvadratas“ (rež. E.Nekrošius), V.Korostyliovo „Pirosmani, Pirosmani…“ (rež. E.Nekrošius), Č. Aitmatovo  „Ilga kaip šimtmečiai diena“ (rež. E. Nekrošius), G.Kanovičiaus „Nusišypsok mums, Viešpatie“ (rež. R.Tuminas),  Sofoklio „Edipas karalius“ (rež. R.Tuminas),  D.Verdžio „Makbetas“ (rež. Miroslav Fisher) ir daugelis kitų.

Iš viso Adomas Jacovskis sukūrė scenografiją beveik šimtui dramos, operos ir baleto spektaklių Lietuvoje ir užsienyje. Jis yra pelnęs daugybę prestižinių premijų ir apdovanojimų Lietuvoje ir pasaulyje.

Su Vilniaus mažuoju teatru A. Jacovskis bendradarbiauja nuo 1994m., kuomet kartu  su režisieriumi Rimu Tuminu ir kompozitoriumi Faustu Latėnu sukūrė legenda tapusį spektaklį „Nusišypsok mums, Viešpatie“. Šis trijų kūrėjų tandemas kartu dirba įvairiuose pasaulio teatruose iki šiol.  Šiuo metu Vilniaus mažojo teatro repertuare – net šeši spektakliai, kuriems scenografiją kūrė Adomas Jacovskis: N. Gogolio „Revizorius“, S. Beketo „Belaukiant Godo“, A. Čechovo „Trys seserys“,  M. Lermontovo „Maskaradas“, T.Bernhardo „Minetis“, M. Ivaškevičiaus „Mistras“.

Adomas Jacovskis – vienas iš žinomos dailininkų dinastijos atstovų, kuriai priklauso net penki menininkai: sūnus Marijus Jacovskis, brolis Jokūbas Jacovskis, sesuo Aleksandra Jacovskytė ir jos dukra Marija Jure.

Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Adomas Jacovskis yra ne tik vienas garsiausių teatro scenografų, bet ir vienas ryškiausių menininkų, garsinančių Lietuvos vardą už jos ribų.  

Vilniaus mažojo teatro informacija

Parašykite komentarą