Į Lietuvą atvyksta Danijos premjeras

Ketvirtadienis, sausio 11 d. (Vilnius). Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmadienį, sausio 15 d., Šiauliuose susitiks su Danijos Ministru Pirmininku Larsu Lokke Rasmussenu. Šalies vadovė ir Danijos premjeras Lietuvos karinių oro pajėgų aviacijos bazėje Zokniuose taip pat susitiks su Baltijos oro policijos misiją atliekančiais danų kariais.

Susitikimo metu bus aptarti dvišaliai santykiai, Lietuvos ir Danijos bendradarbiavimas Europos Sąjungoje, bendri interesai „Brexit“ derybose, ES ateities, NATO gynybos stiprinimo ir paramos Ukrainai klausimai.

Danija yra viena pagrindinių Lietuvos partnerių regione, su kuria mus sieja tvirti politiniai, ekonominiai ir kariniai ryšiai, sutampa geopolitinių grėsmių vertinimas ir saugumo interesai. Pernai vasarą naujojoje Danijos saugumo strategijoje pagrindine grėsme nacionaliniam saugumui įvardyta Rusija.

NATO sąjungininkė Danija daug prisideda stiprinant Lietuvos ir viso regiono saugumą. Keturi Danijos naikintuvai F-16 „Fighting Falcon“ ir 60 danų karių sausio 8 d. iš JAV perėmė patruliavimą Lietuvos, Latvijos ir Estijos oro erdvėje. Tai jau šešta danų karinių oro pajėgų rotacija Baltijos šalyse.

Danijos karininkas vadovauja Vilniuje įkurtai NATO pajėgų integracijos vadavietei (NFIU), kuri yra pripažinta veiksmingiausia iš visų palei rytinę Aljanso sieną įsteigtų vadaviečių. Šios valstybės kariai taip pat yra priešakinių pajėgų bataliono sudėtyje Estijoje ir ne kartą dalyvavo plataus masto NATO pratybose Lietuvoje.

Principinga Danijos pozicija Lietuvai svarbi ir energetikos srityje, ypač siekiant, kad ES kaimynystėje būtų taikomi aukščiausi branduolinės saugos standartai ir būtų užkirstas kelias geopolitiniams projektams tokiems, kaip dujotiekis „Nord Stream 2“, kuris dar labiau padidintų Europos priklausomybę nuo Rusijos dujų.

Kaip ir visos Baltijos bei Šiaurės valstybės, Danija palaiko Ukrainos europinės raidos siekius ir teikia paramą jos įgyvendinamoms struktūrinėms reformoms.

Danija yra svarbi Lietuvos prekybos partnerė ir patenka į didžiausių užsienio investuotojų dešimtuką.

Žiniasklaidos dėmesiui: sausio 15 d. numatytas Danijos Karalystės Ministro Pirmininko Larso Lokke Rasmusseno ir Lietuvos Prezidentės Dalios Grybauskaitės trumpas susitikimas su žiniasklaidos atstovais. Norintieji dalyvauti šiame susitikime, kuris vyks Karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Šiauliuose, 2018 m. sausio 8 d., kviečiami iki sausio 12 d. 12.00 val. registruotis el. paštu ausra.bukiene@mil.lt arba Aviacijos bazės telefonu 8 41 59 21 51.

Registruojantis būtina nurodyti: vardą, pavardę, atstovaujamą žiniasklaidos priemonę, kontaktinius duomenis (mob. nr., el. pašto adresą).

Atvykę žiniasklaidos atstovai privalo su savimi turėti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą ir dokumentą (kortelę), patvirtinančią, kad atstovaujama žiniasklaidos priemonei.

Laisvai samdomi žurnalistai ir užsienio žiniasklaidos priemonėms atstovaujantys žurnalistai, norintys dalyvauti renginyje, pirmiausia turi akredituotis Krašto apsaugos ministerijos Strateginės komunikacijos ir viešųjų ryšių departamente (KAM SKVRD) el. paštu vis@kam.lt ir atsiųsti užpildytą anketą, asmens tapatybę patvirtinančio dokumento ir redakcijos, kuriai planuojama teikti medžiagą publikavimui, patvirtinimo kopijas.

Užregistruoti ir akredituoti žiniasklaidos atstovai laukiami Aviacijos bazėje š. m. sausio 15 d. ne vėliau kaip 14 val., adresu Lakūnų g. 3, Šiauliai.

Parašykite komentarą