Sausio 13-osios proga – bendruomenę vienijantis projektas

Sausio 13-osios – Laisvės gynėjų dienos – proga Kauno technologijos universiteto (KTU) bendruomenė kvietė prisijungti prie projekto „Laisvė man“. Praeitąmet socialiniuose tinkluose inicijuota akcija šiais metais buvo kiek kitokia: jos pabaigoje visi prisidėjusieji gali mintimis sugrįžti į Sausio 13-osios naktį, skaitydami kartu atidengtą tekstą.

„Laisvė man“ akcijos metu kiekvienas buvo kviečiamas išreikšti, ką jai / jam asmeniškai reiškia laisvė ir jos pojūtis. Specialiai sukurto tinklalapio laisveman.lt lankytojai vienu, keliais žodžiais ar visu sakiniu galėjo pratęsti frazę „Laisvė man – …“, o savo atsakymais pasidalinti socialiniame tinkle „Facebook“.

Visi, kurie pratęsė mintį, paspausdami mygtuką „Atidaryk LAISVĘ“ prisidėjo prie laisvės gynėjo, buvusio KTU studento Roberto Gradausko pasakojimo apie Sausio 13-osios įvykius atskleidimo.

„Pamenu, jog į gimtąjį Vilnių ginti Lietuvos nepriklausomybės skubėjau sėkmingai išlaikęs matematikos egzaminą KTU“, – pasakoja jis.

Kiekvienas atsakymas apie tai, kaip suvokiama laisvė, atidengė vis daugiau atsiminimų teksto. Jame R. Gradauskas, prisimindamas Sausio 13-osios įvykius, atskleidė, kad kartu su žmona nuvažiavęs prie Aukščiausiosios Tarybos rūmų ir pamatęs, kad tankai važiuoja prie televizijos bokšto, iš karto suprato, kad ten vyks puolimas, todėl atsisveikinęs su žmona nuvyko ten.

„Pataikiau į patį atakos smaigalį. Ėmė šaudyti, sprogdinti. Į mane pataikė iš kelių vietų paleistos kulkos, peršovė abi kojas. Kelios kulkos praėjo pro striukę, manęs nekliudžiusios. Man pakankamai pasisekė. Kai pakėliau galvą, aplinkui buvo tik gulintys žmonės, o kareiviai jau buvo subėgę į pastatą“, – apie išgyvenimų kupiną naktį sakė R. Gradauskas.

Visą pasakojimą galima paskaityti tinklapyje laisveman.lt. Šiuo projektu buvo siekiama sutelkti bendruomenę ir kartu pradėti Lietuvos Šimtmečio minėjimą švenčiant Lietuvos laisvę, todėl tinklalapyje akcentuojama žalia spalva. Valstybės atkūrimo šimtmečio minėjimo programą sudaro trys pagrindinės kryptys, atspindinčios Lietuvos vėliavos spalvas: geltona – „Kurk“, žalia – „Švęsk“ ir raudona – „Pažink“.

Parašykite komentarą