Nacionalinė biblioteka – akcijos #MESPRISIMENAME dalyvė

„Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka ir mūsų Judaikos tyrimų centras jungiasi prie pasaulinės socialinės kampanijos #Mesprisimename. Į šią prasmingą ir kilnią akciją įsitraukiu ne tik kaip atminties institucijos vadovas. Fotografuojuosi su visais, palaikančiais šią Pasaulio žydų kongreso iniciatyvą – pagerbti Holokausto aukas – ir kaip pilietis, žmogus. Taip, mes tai prisimename, įsipareigodami priesakui „Niekada daugiau“, – prieš fotografavimąsi sakė Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas.

Atsižvelgiant į šiandien pasaulyje augantį nacionalistinį ekstremizmą, būtina atsiminti, kad atminties išsaugojimas yra bendruomenės užduotis. Todėl Nacionalinė biblioteka fotografuotis su užrašu #Mesprisimename pakvietė ne tik savo darbuotojus, bet ir bibliotekos lankytojus, bičiulius, draugus, kaimynus.

Sausio 27 d. minima Tarptautinė Holokausto atminimo diena. Šiemet Pasaulio žydų kongresas (WJC) inicijavo socialinę kampaniją #Mesprisimename (#Weremember). Ja kviečiama fotografuotis su užrašu #Weremember ir nuotraukas publikuoti socialiniuose tinkluose. Šia kampanija siekiama pagerbti Holokausto aukas ir skleisti žinią, kad tai niekada negali pasikartoti. Sausio 24–27 d. nuo Aušvičo-Birkenau koncentracijos stovyklos sienos vyks tiesioginė transliacija, kurioje bus demonstruojamos akcijoje dalyvaujančios nuotraukos.

Nacionalinėje bibliotekoje saugomi neįkainojamos istorinės vertės žydų raštijos paveldo dokumentai. Judaikos kolekcija išsiskiria rankraščių turtingumu, vertingais religiniais raštais, sinagogų ir jašivų įrašų knygomis hebrajų ir jidiš kalbomis, mistiniais raštais ir kt. Kolekcija sulaukia išskirtinio pasaulio mokslininkų ir žydų raštijos paveldo tyrinėtojų dėmesio. Bibliotekoje įsteigtas Judaikos tyrimų centras. Jo veikla siekiama užtikrinti žydų dokumentinio paveldo tyrimų plėtrą, edukacinių-informacinių projektų organizavimą ir įgyvendinimą, taip pati išsamios informacijos apie jų rezultatus sklaidą.

Parašykite komentarą