Laiku neįgyvendinti sprendimai diskredituoja būtinas reformas

Penktadienis, vasario 2 d. (Vilnius). Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė, susitikusi su socialinės apsaugos ir darbo ministru Linu Kukuraičiu, teisingumo ministre Milda Vainiute, vaiko teisių specialistais, aptarė pasirengimą įgyvendinti vaikų saugumui ypač svarbius sprendimus ir domėjosi, kodėl nėra užtikrinamas sklandus įstatymų vykdymas.

Pasak Prezidentės, vis labiau ryškėja Vyriausybės ir atskirų ministerijų gebėjimų trūkumas įgyvendinant labai svarbius įstatymus. Nors praėjo jau beveik pusantrų metų – tai rimta visos Vyriausybės problema.

Vykdomosios valdžios patyrimo ir įgūdžių stoka bei negebėjimas laiku ir kokybiškai įgyvendinti įstatymų tampa pavojingu reiškiniu, stabdo valstybės pažangą, neužtikrina žmonėms socialinio saugumo, diskredituoja pačių valdančiųjų žadėtas permainas socialinio saugumo, sveikatos, švietimo, žemės ūkio, aplinkos ir kitose šalies gyventojams svarbiose srityse. Dėl nekoordinuoto ministerijų darbo ir vadybos trūkumo pačiose ministerijose, laiku neparuoštų įstatymo įgyvendinamųjų teisės aktų, dialogo su savivalda nebuvimo stalčiuose dūla net geriausi įstatymai.

Nuo sausio 1 dienos SADM turėjo įdiegti centralizuotą vaikų globos apskaitos sistemą, kuri yra gyvybiškai svarbi vaikų globos įstaigoms – tai iki šiol nėra padaryta. Trūksta iš SADM pagalbos savivaldybėms rengiant budinčius globotojus, padedant organizuoti kitas alternatyvias paslaugas globos įstaigoms. Taip pat stringa pasiruošimas nuo liepos įsigaliosiančiam Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo įgyvendinimui, kuris užtikrins vaikų teisių skyrių visose savivaldybėse centralizavimą. SADM iki šiol neturi patvirtintų visų pertvarkos įgyvendinimo aprašų, nežino, kaip samdys beveik 300 darbuotojų, kaip užsitikrins reikiamą finansavimą.

Prieš metus priimtas Prezidentės įstatymas dėl privalomo psichologų dalyvavimo vaikų apklausose turi įsigalioti liepą, tačiau vis dar nežinoma, kaip jis bus įgyvendintas. Iki šiol nenumatyta, kas užtikrins psichologų rengimą, kvalifikacijos nustatymą, apmokėjimą, sudarys vaikus apklausti profesionaliai gebančių psichologų sąrašą.

Pasak Prezidentės, šiandienos pasitarimą galime vadinti prevencija, dar vienu bandymu padėti atsakingoms ministerijoms ir tarnyboms tinkamai organizuoti darbą  užtikrinant sklandų dėl vaikų saugumo priimtų  įstatymų įgyvendinimą.

Per pastaruosius metus įstatymų priimta daug reikšmingų įstatymų vaikų saugumui užtikrinti. Vien Prezidentė inicijavo per 11 įstatymų pataisų dėl spartesnio įvaikinimo, budinčių globotojų rengimo, vaikų apsaugos nuo smurto, vaikų teisių apsaugos tarnybų pertvarkos, psichologo dalyvavimo vaikų apklausose.

Pasak Prezidentės, įstatymai patys savaime neveikia, todėl ministerijos, atsakingos už jų įgyvendinimą, turi organizuoti darbą taip – kad ir visuomenei, ir darbuotojams būtų aiški vaikų saugumui svarbių  sprendimų įgyvendinimo tvarka, nauda ir rezultatas.

Parašykite komentarą