Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos pranešimas: frakcija ir LVK atstovai kritiškai vertina valdančiųjų reformas

2018 m. vasario 9 d. pranešimas žiniasklaidai

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcija su Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) atstovais diskutavo apie žadėtas „valstiečių“ reformas. Aptartos šlubuojančios pensijų sistemos ir aukštųjų mokyklų reformos, despotiškas kompensuojamų vaistų įstatymas. Liberalai skeptiškai vertina daugelį „valstiečių“ siūlymų, kuriais siekiama varžyti žmogaus laisves ir žlugdyti verslą.

„Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis žadėjo, kad jau praėjusį rugsėjo mėnesį Seimą pasieks pensijų reformos projektas. Tačiau socialinės apsaugos ir darbo ministro patarėjas Romas Lazutka pasitraukęs iš ministro komandos kritikavo valdžią. Galbūt dėl negebėjimo priimti kompromisinių sprendimų ar neišsigryninus, kokių tikslų siekiama, sesijos pradžioje žadėtos reformos gali ir neįvykti. Jų nėra iki šiol ir, matyt, greitai nebus“, – sakė Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas.

LVK prezidentas Valdas Sutkus kritikavo pensijų reformos situaciją. Jį glumina Vyriausybės nenoras diskutuoti taip priešinant visuomenę ir siekiant sugriauti esamą sistemą iš esmės. „Labiausiai neramina nenoras eiti į dialogus, kai viskas vyksta už uždarų durų“, – sakė V. Sutkus.

E. Gentvilas pabrėžė, kad liberalai vieningi – negalima uždrausti žmogaus laisvės pasirinkti, kur ir kaip kaupti pensijai, o Aušrinė Armonaitė pastebėjo, kad „valstiečiai“ nėra susitarę dėl pensijų sistemos modelio, tad proveržio pensijų kaupime tikėtis sunku. „Jei Vyriausybė dar turi kažkiek racionalaus požiūrio, tai „valstiečiai“ jo turi labai mažai“, – sakė A. Armonaitė.

Šlubuojančios aukštųjų mokyklų reformos nepalaiko nei LVK, nei liberalai. LVK atstovų nuomone, aukštojo mokslo sistemą reikia reformuoti radikaliai, paliekant vieną universitetą Kaune, vieną – Vilniuje. E. Gentvilas įsitikinęs, kad „valstiečiai“ dėl švietimo reformos sau pliusiuką jau užsidėjo, o laukti radikalesnių veiksmų neverta. „Sausio 12 dieną „valstiečiai“ užsidėjo varnelę sumažinę aukštųjų mokyklų skaičių ir tuo pasitenkino. Svarbiau – suvaidinti, kad kažkas vyksta. Manau, kad nieko daugiau ir nebus daroma“, – kalbėjo E. Gentvilas.

Liberalas Arūnas Gelūnas įžvelgė reformos populizmą, tad ji nebus veiksminga nei Lietuvoje, nei tarptautinėje rinkoje. „Jeigu būtų daryta taip, kaip visi tikėjosi – konsoliduojant lėšas ir paliekant po vieną universitetą Vilniuje ir Kaune, turėtume labai rimtus tarptautinius žaidėjus. Tačiau šiandien matome, kad reformos trikdžiai tik kiša koją tarptautinėje sferoje“, – sakė A. Gelūnas.

Bauginantis valdžios siekis kontroliuoti kompensuojamų vaistų įsigijimą. Lietuvos vaistinių asociacijos narė Kristina Nemaniūtė-Gagė pristatė farmacijos įstatymą, kuriuo siekiama neva sumažinti kompensuojamų vaistų kainas leidžiant pirkėjui įsigyti tik pigiausius vaistus. „Iš kompensuojamų vaistų 50 proc. turi būti parduota pigiausių. Glumina, kad vaistininkui teks nuspręsti, kuriam pacientui parduoti vaistą, kurio jis pageidauja, o kuriam – kokį nurodo valdžia“, – komentavo K. Nemaniūtė-Gagė.

Liberalų frakcija priešinsis tokiems antžmogiškiems įstatymams, kuriais bandoma įvairiais būdais uždrausti žmogaus laisvę pasirinkti. „Valstybė kompensuoja vienodą sumos dalį, brangesnį vaistą pasirinkęs pacientas savo lėšomis padengia skirtumą. Valstybės biudžetui jokios įtakos neturi tai, kokį vaistą perka pacientai. Daugeliu klausimų Seime šiai dienai pritrūksta sveiko proto. Nors esame opozicijoje, išlaikysime vieningą poziciją priešinantis absurdiškiems įstatymams“, – teigė E. Gentvilas.

Parašykite komentarą