Paryžiuje nugriaudėjo pirmieji Šimtmečio akordai

Sekmadienį Paryžiuje Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio proga Prancūzijos lietuvių bendruomenės surengtas Naujų idėjų kamerinio orkestro (NIKO) koncertas sulaukė neregėtos sėkmės. “Pirmą kartą atsitiko taip, kad salėje netilpo žmonės,” teigė renginio organizatoriai. Nors Vasario 16-ąją bendruomenė visuomet laukia daugiau svečių nei įprastai, šiemet Nepriklausomybės šimtmetį švęsti rinkosi neįtikėtinai daug Prancūzijoje gyvenančių lietuvių. Registracija į koncertą buvo užpildyta žaibišku greičiu, per mažiau nei dvi savaites.

Vasario 16-ąją lietuviai Prancūzijoje švenčia jau nuo labai seniai. Šaltojo karo metais šventė buvo įgavusi simbolinės reikšmės: priminti Vakarams apie negęstančią Lietuvos laisvės viltį, kurios nenustojo puoselėti į Prancūziją nublokšti lietuviai. Bendruomenė išlaikė tradiciją ir po Nepriklausomybės atgavimo 1991-aisiais : “Vasario šešioliktoji visuomet buvo pati svarbiausia ir pati iškilmingiausia kasmetinė lietuvių susibūrimo data,” teigė Prancūzijos lietuvių bendruomenės pirmininkė Emilija Pundziūtė-Gallois.

Šimtmečio proga, Šiauliuose įsikūrusi viešoji įstaiga “Pojūčių akademija”, laimėjusi Lietuvos kultūros tarybos konkursą, Prancūzijos lietuviams dovanojo neeilinį koncertą. Į Paryžių pirmą kartą atvyko kylančios klasikinės ir modernios muzikos žvaigždės – Naujų idėjų kamerinis orkestras, vadovaujamas kompozitoriaus Gedimino Gelgoto. Septyni išskirtinio talento muzikantai Augusta Jusionytė, Dalia Simaška, Julija Ivanova, Justas Kulikauskas, Deividas Dumčius, Auris Gavelis ir maestro Gelgotas, šia proga pasipuošę Sandros Straukaitės kurtais kostiumais, scenoje kūrė užburiantį spektaklį, maišydami klasikinės ir modernios muzikos stilius, taikydami neįprastą muzikavimo techniką, pridėdami choreografijos elementų.

Šio ypatingo koncerto pasiklausyti ir lietuviškas muzikos žvaigždes išvysti rinkosi ne tik Prancūzijos lietuviai, bet ir jų draugai prancūzai, buvę Prancūzijos ambasadoriai Lietuvoje, Lietuvos garbės konsulai, lietuviams bičiuliškų kitų diasporos asociacijų – latvių, estų, ukrainiečių, gruzinų, moldavų – nariai, taip pat ne vienas Prancūzijos kultūrinio pasaulio atstovas.

“Labai džiaugiamės, kad Vasario šešioliktoji tapo proga ne tik lietuviams, bet ir prancūzams atrasti šį Lietuvos kultūros perlą, jauno Lietuvos kompozitoriaus Gedimino Gelgoto vadovaujamą styginių ansamblį. Jie – nuostabūs, jie tiesiog trykšta energija!” entuziazmo neslėpė į šventę susirinkę Prancūzijos lietuviai.

Simboliška, kad šventė vyko lietuvių pamiltame aštuntajame Paryžiaus rajone, prie Saint Augustin bažnyčios. Istorikai teigia, kad čia lietuviai renkasi jau beveik septyniasdešimt metų, mat Saint Augustin parapijoje dirbo lietuvis kunigas Jonas Petrošius, ilgus metus telkęs Prancūzijos lietuvių bendruomenę. Šįkart po tradicinių Saint Augustin bažnyčioje vykusių mišių renginio svečiai rinkosi greta esančioje prestižinėje Prancūzijos Karininkų ramovės salėje.

Renginį parėmė ne tik Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos Respublikos kultūros ministerija bei Lietuvos ambasada Prancūzijoje, bet ir lietuviškos Prancūzijoje dirbančios įmonės: Interios Keramikos studija, Scems, Vici, Picardie Autotrans, Litana France, Litfert, Amber Fret, Rimo International Solutions. Tai puikus lietuviškos diasporos ir verslo bendradarbiavimo pavyzdys, prisidedantis prie lietuviškos kultūros sklaidos pasaulyje.

Parašykite komentarą