Seimo Kultūros komitetas: „Finansavimas kultūros leidiniams turės būti didinamas“

2018 m. vasario 14 d. pranešimas žiniasklaidai 

 

Vasario 14 d., trečiadienį, Kultūros komitetas (toliau – Komitetas) posėdyje susitiko su kultūros leidinių, Kultūros ministerijos ir Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo atstovais ir diskutavo apie pokyčius, kurių reikia imtis siekiant spręsti kultūrinių leidinių finansavimo klausimą.

Pradėdamas posėdį Komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis informavo, kad jau yra ieškoma sprendimų, padėsiančių užtikrini kultūrinių leidinių finansavimo tęstinumą, t. y. sukurti tokį finansavimo modelį, kuris užtikrintų kultūrinių leidinių finansavimą ne vieniems, o trejiems metams. Taip pat bus ženkliai didinama suma, skirta kultūros leidiniams finansuoti.

Dalis posėdyje dalyvavusių kultūrinių leidinių atstovų kaip didžiausią problemą įvardino de minimis pagalbos buvimą. Remiantis Europos Komisijos nustatyta de minimis pagalba, valstybė neturi teisės paremti žiniasklaidos priemonės daugiau kaip 200 000 Eur per trejus metus.

Kultūros ministrės patarėjas Viktoras Bachmetjevas informavo, kad ieškant efektyvaus kultūrinių leidinių finansavimo modelio kaip viena iš galimybių yra svarstomas naujos įstaigos kūrimas.

Komiteto nariai, kreipdamiesi į Spaudos, radijo ir rėmimo fondo atstovus, įvardijo, kad fondas turi užtikrinti leidinių, negavusių finansavimo arba gavusių mažesnį, negu buvo prašę, galimybę susipažinti su ekspertų, vertinančių jų paraiškas finansavimui, pastabomis ir priežastimis dėl vienokio ar kitokio sprendimo.

Išklausius informaciją Komitetas nusprendė kreiptis į Kultūros ministeriją prašant iki pavasario sesijos parengti reikiamus teisės aktų projektus dėl kultūrinių leidinių finansavimo sistemos keitimo.

Parašykite komentarą