Lietuvos strateginiams projektams – Europos Komisijos palaikymas

Ketvirtadienis, vasario 15 d. (Vilnius). Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su į Lietuvos valstybingumo atkūrimo šimtmečio renginius atvykusiu Europos Komisijos pirmininku Jeanu Claudu Junckeriu. Susitikime aptartas strateginių Lietuvos energetikos ir infrastruktūros projektų įgyvendinimas, bendras ES atsakas į nesaugios Astravo AE keliamas grėsmes, taip pat Lietuvos prioritetai naujoje ES daugiametėje finansinėje perspektyvoje.

Prezidentės teigimu, elektros tinklų sinchronizacija yra Lietuvos ir viso regiono geopolitinio bei energetinio saugumo klausimas. Projektui reikalinga ne tik finansinė, bet ir politinė parama, kurią jau demonstruoja Europos Komisija. Jos palaikymas išlieka gyvybiškai svarbus, norint jau birželį pasiekti politinį Baltijos šalių ir Lenkijos susitarimą bei pradėti sinchronizacijos darbus.

Lietuva ir Europos Komisija vienodai vertina sinchronizacijos projektą kaip galutinį ir neatidėliotiną žingsnį visapusiškai Baltijos šalių integracijai į ES. Moderni ekonominė ir energetinė sąjunga neįmanoma, kol mūsų regionas priklausomas nuo sovietmetį menančio, Rusijos valdomo elektros žiedo.

Susitikime aptartas atsakas į nesaugios Astravo AE keliamas grėsmes. Europos Komisijos pirmininkas yra išsakęs tvirtą paramą Lietuvos pozicijai, kad tai europinis klausimas, kuriam turi būti skiriamas nuolatinis dėmesys visos Bendrijos mastu. Susitikime šalies vadovė pabrėžė, jog pačios Europos saugumui itin svarbu, kad ES elektros direktyva bei europiniai saugumo ir skaidrumo standartai būti taikomi visoms šalims, siekiančioms patekti į ES elektros rinką.

Europos Komisija jau ruošia pirmuosius pasiūlymus dėl kitos daugiametės ES finansinės perspektyvos, todėl šalies vadovė tiesiogiai Komisijos pirmininkui pristatė Lietuvos prioritetus. Lėšos Ignalinos AE uždaryti, sanglaudai, išmokos Lietuvos žemdirbiams, parama strateginiams infrastruktūros projektams įgyvendinti – tai Lietuvos tikslai. Europos Komisijos pirmininko teigimu, kadangi Ignalinos AE uždarymas tęsis ir po 2020 m., tai reiškia, kad ES parama turės būti pratęsta ir kitame finansiniame periode.

Prezidentė taip pat padėkojo Europos Komisijos pirmininkui už jo asmeninį indėlį užtikrinant finansinę paramą nuo liūčių nukentėjusiems Lietuvos ūkininkams.

Parašykite komentarą