Seimo LSDD frakcijos seniūno A. Palionio pranešimas: „Turime apsaugoti nepilnamečius nuo polinkio lošti“

2018 m. vasario 15 d. pranešimas žiniasklaidai

Seimo Lietuvos socialdemokratų darbo frakcijos seniūnas Andrius Palionis įregistravo įstatymo projektą, kuriuo siekiama nustatyti minimalų amžiaus cenzą asmenims, norintiems įsigyti loterijos bilietą, tokiu būdu siekiama apsaugoti nepilnamečius nuo rizikos tapti priklausomais nuo lošimų.

 

Iki šiol loterijos bilietus gali įsigyti ir nepilnamečiai. Seimo narys pastebi, jog vis daugiau vaikų perka loterijos bilietus ir dalyvauja loterijose, tačiau nesusimąstoma, jog tai yra lengvesnė azartinių lošimų forma.

„Iki šiol loterijos bilietai yra lengvai prieinami vaikams. Pripažindami, kad azartiniai lošimai gali sukelti priklausomybę, turime prevenciškai užkirsti kelią nepilnamečiams tapti lošimų aukomis. Nenumaldomas noras lošti loterijose vėliau gali peraugti į lošimus internetu ar lošimo namuose, tačiau tam galime užkirsti kelią, ribodami galimybes įsigyti loterijos bilietus nepilnamečiams. Mano inicijuotame įstatymo projekte loterijos bilietus būtų galima įsigyti tik nuo 16 metų. Tokia praktika taikoma ir kitose šalyse“, – aiškina parlamentaras A. Palionis.

Ši amžiaus riba pasirinkta dėl Lietuvos įstatymuose numatyto amžiaus cenzo už nusikaltimus ir administracinę atsakomybę. Pripažįstama, jog asmenys, sulaukę 16 metų, yra pasiekę tokią socialinę brandą, jog gali sudaryti tam tikrus sandorius bei atsakyti už savo veiksmus. Siekiant apsaugoti lengviausiai pažeidžiamą visuomenės grupę – nepilnamečius asmenis, kurie negali objektyviai įvertinti galimybės laimėti loterijoje ir prisiimamos rizikos, siūloma loterijos bilietus parduoti tik jaunuoliams, sulaukusiems 16 metų. Panaši praktika taikoma ir kitose valstybėse. Pavyzdžiui, Didžiojoje Britanijoje loterijos bilietus galima įsigyti ne jaunesniems negu 16 metų asmenims. Švedijoje ir JAV amžiaus cenzas yra 18 metų (kai kuriose JAV valstijose taikomas 21 metų amžiaus cenzas).

Parašykite komentarą