Premjeras padėkojo J. C. Junckeriui už tvirtą poziciją Lietuvai svarbiais klausimais

Šiandien Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis Vyriausybės rūmuose susitiko su Europos Komisijos (EK) pirmininku Jeanu-Claude’u Junckeriu.

„Nepaprastai malonu susitikti tokią Lietuvai reikšmingą dieną. Džiaugiuosi, jog atvykote kartu su mumis švęsti mūsų valstybės atkūrimo šimtmečio. Tuo pačiu dėkoju už tvirtą asmeninę jūsų poziciją sprendžiant Lietuvai aktualius klausimus“, – sakė S. Skvernelis.

Pokalbio metu jis pabrėžė elektros tinklų sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais svarbą ir išreiškė viltį, jog birželio mėnesį bus pasirašytas politinis susitarimas dėl šio projekto. Tai, premjero žodžiais, būtų puikus šimtmečio sprendimas Lietuvai ir taptų neabejotina šios EK kadencijos sėkmės istorija.

Vyriausybės vadovas padėkojo J. C. Junckeriui už vakar viešai išsakytą jo pažadą dėl reikiamo finansavimo tolimesniems Ignalinos atominės elektrinės uždarymo darbams, taip pat – už EK sprendimą skirti finansinę paramą nuo liūčių nukentėjusiems mūsų šalies ūkininkams. „Šis sprendimas svarbus ne tik finansine, tačiau ir moraline prasme“, – teigė S. Skvernelis.

Susitikime aptartos „Rail Baltica“ projekto perspektyvos. EK pirmininko teigimu, projektas turi būti įgyvendintas bet kokia kaina, tačiau tam stinga glaudesnio trijų Baltijos valstybių tarpusavio sutarimo. Ministras Pirmininkas ir EK vadovas taip pat apsikeitė įžvalgomis dėl statomos Astravo atominės elektrinės situacijos bei Ukrainos ateities.

„Esame dėkingi EK, kuri supranta ir traktuoja Astravo klausimą ne kaip Lietuvos ir Baltarusijos, o Europos Sąjungos ir Baltarusijos problemą. Dėl Ukrainos – palaikome naują pagalbos Ukrainai iniciatyvą, vadinamąjį Maršalo planą Ukrainai, kas leistų šiai valstybei įgyvendinti būtinas struktūrines reformas“, – akcentavo premjeras.

Jis taip pat pabrėžė Lietuvai labai opią skirtingų tiesioginių išmokų žemės ūkiui problemą. „Tai neprisideda nei prie ekonominių, nei prie socialinių skirtumų ES viduje mažinimo, be to, kelia įtampą. Siekiame išmokų suvienodinimo ir čia prašome EK supratimo bei užtarimo“, – kalbėjo S. Skvernelis.

J. C. Junckerio žodžiais, problema puikiai žinoma EK, kuri dės reikiamas pastangas siekiant išmokų suvienodinimo. Pasak jo, artimiausiu metu turėtų būti pateiktas konkretesnis Komisijos pasiūlymas dėl bendrosios žemės ūkio politikos atsižvelgiant į naująją finansinę perspektyvą.

EK pirmininkas taip pat užtikrino esąs sujaudintas galėdamas dalyvauti atkurtos Lietuvos valstybės minėjime. „Lietuva patyrė priespaudą, okupaciją, tačiau dabar yra pavyzdys visai Europai. Labai vertinu tai, ką padarė visos jūsų šalies Vyriausybės, o ypatingai tai, ką padarė jūsų šalies žmonės. Šiandiena – ne tik Lietuvos, bet ir visos Europos šventė“, – patikino J. C. Junckeris.

Parašykite komentarą