Bendradarbiavimo tarp Lenkijos ir Lietuvos parlamentų delegacijų dėka ES tarpparlamentinės konferencijos baigiamajame pareiškime įtrauktos svarbios nuostatos

2018 m. vasario 19 d. pranešimas žiniasklaidai

Vasario 15–17 d. Bulgarijos Respublikos sostinėje Sofijoje vyko ES tarpparlamentinė bendros užsienio ir saugumo politikos bei bendros saugumo ir gynybos politikos konferencija. Lietuvos Seimo delegacijos, susidedančios iš Europos reikalų komiteto pirmininko pavaduotojo dr. Mindaugo Puidoko (delegacijos vadovas) ir Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto nario dr. Lauryno Kasčiūno, bendradarbiavimo su Lenkijos delegacija dėka, laikantis sutartos bendros pozicijos, pasiekta, kad konferencijos delegacijų vadovų pareiškime buvo įtvirtintos Lietuvos užsienio politikai svarbios nuostatos. Pažymėta, kad ES turi toliau išlaikyti vienybę visais esminiais santykių su Rusija klausimais – tiek dėl sankcijų, tiek ir dėl santykių su Rusija įšaldymo, kol bus įgyvendinti Minsko susitarimai ir tęsis jos agresija prieš Ukrainą. Dokumente taip pat smerkiami Rusijos vykdomi tarptautinės teisės pažeidimai bei jos tęsiamas hibridinis karas. Visus Lietuvos siūlymus palaikė Lenkijos Seimo ir Senato delegacijos vadovas Simonas Šinkovskis (Szymon Szynkovski) ir tai davė puikių rezultatų.

Atsižvelgiant į Lietuvos delegacijos pasiūlymus pareiškime pabrėžta, kad užtikrinant Europos saugumą ir gynybą būtina stiprinti ES-NATO bendradarbiavimą. Toks bendradarbiavimas tarp organizacijų pirmiausia turėtų vykti lengvinant karinį mobilumą, atsakant į hibridines grėsmes, strateginės komunikacijos ir kibernetinio saugumo srityse. Pabrėžta, kad stiprinant Europos saugumą ir gynybą būtina išvengti ES-NATO struktūrų ir veiklų dubliavimo.

Dokumente daug dėmesio skirta ir tolesniems veiksmams Rytų partnerystės politikos įgyvendinime. Lietuvos pastangomis pažymėta, kad ES turi toliau teikti paramą politinėms ir ekonominėms reformoms šalyse partnerėse, remiantis sutartu 20 prioritetų iki 2020 m. planu.

Diskusijose apie Vakarų Balkanų šalis, delegacijos nariai pasveikino Europos Komisijos priimtą strategiją „Įtikinama plėtros perspektyva ir didesnis ES įsipareigojimas Vakarų Balkanų šalims“. Taip pat pažymėta, kad regiono šalys privalo ne tik gerbti demokratines vertybes, užtikrinti teisės viršenybę bei kovoti su organizuotu nusikalstamumu, bet kartu ir užtikrinti savo užsienio politikos suderinimą su ES Bendrąja užsienio ir saugumo politika.

Tarpparlamentinė bendros užsienio ir saugumo politikos bei bendros saugumo ir gynybos politikos konferencija vyksta kartą į pusmetį ES pirmininkaujančioje šalyje. Sofijoje vykusi konferencija sutapo su Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 100 metų minėjimu. Lietuvos delegaciją su šia sukaktimi pasveikino ES vyriausioji įgaliotinė užsienio reikalams ir saugumo politikai Federika Mogerini (Federica Mogherini), Europos Parlamento Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Deividas Makalisteris (David McAllister) bei kiti renginio dalyviai.

Parašykite komentarą