Pagalba Saheliui – naujiems pabėgėlių srautams išvengti

Penktadienis, vasario 23 d. (Briuselis). Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė dalyvauja tarptautinėje aukšto lygio konferencijoje dėl pagalbos Sahelio regionui Afrikoje. Susitikimo tikslas – spręsti, kaip padėti pietų Sacharos regiono šalims kovoje su terorizmu, organizuotu nusikalstamumu ir neteisėta migracija, taip užkertant kelią naujiems nekontroliuojamiems atvykėlių srautams į Europą.

Prezidentė pabrėžė, kad stabilumo užtikrinimas šiame Afrikos regione yra svarbus visai Europai siekiant spręsti pamatines migracijos priežastis ir užkirsti kelią naujiems pabėgėlių srautams. Šalies vadovės teigimu, norint, kad žmonės nustotų bėgti iš gimtosios šalies, būtina daugiau investuoti ir padėti neramumų, karų ir skurdo alinamam Sahelio regionui, iš kurio kyla didžiausias pabėgėlių antplūdis.

Susitikime patvirtintas specialus Europos Sąjungos paramos fondas Sahelio regionui padės stiprinti ekonomiką, kovoti su skurdu, kurti darbo vietas, gerinti švietimo sistemą, sveikatos ir socialinę apsaugą. Pernai Jungtinių Tautų Saugumo Taryba leido steigti 5000 karių jungtines Afrikos šalių pajėgas, kurios padės saugoti išorines sienas, kovoti su terorizmu ir nusikalstamumu regione. Konferencijoje sutarta skirti 50 mln. eurų iš ES lėšų šioms pajėgoms paremti. Prie finansavimo prisidės ir kitos pasaulio valstybės.

Lietuva aktyviai prisideda prie tarptautinių pastangų užtikrinti taiką, stabilumą ir vystymąsi Sahelyje. Mūsų šalies taikdariai dalyvauja JT taikos palaikymo misijoje Malyje, įgyvendiname vystomojo bendradarbiavimo projektus, prisidedame prie ES pagalbos fondo Afrikai bei teikiame humanitarinę pagalbą per Raudonąjį Kryžių ir Pasaulio maisto programą.

Aukšto lygio renginyje taip pat dalyvauja Vokietijos, Prancūzijos, Italijos, Ispanijos, Lenkijos ir kitų ES šalių vadovai, Malio, Burkina Faso, Mauritanijos, Nigerio, Čado lyderiai, JT, Pasaulio banko vadovai ir Afrikos sąjungos atstovai. Saheliu vadinamas pietinis Sacharos dykumos pakraštys, kuris tęsiasi per Afrikos žemyną nuo Atlanto vandenyno iki Raudonosios jūros ir apima 9 valstybes.

Parašykite komentarą