Prezidentė priėmė Kinijos ambasadoriaus skiriamuosius raštus

Pirmadienis, vasario 26 d. (Vilnius). Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė priėmė Kinijos Liaudies Respublikos ambasadoriaus Sheno Zhifei skiriamuosius raštus.

Šalies vadovė su ambasadoriumi aptarė augančią dvišalių santykių svarbą, vis labiau stiprėjantį Lietuvos ir Kinijos ekonominį bendradarbiavimą.

Kinija yra didžiausia Lietuvos prekybos partnerė Azijoje. Lietuvos eksportas į šią šalį per pastaruosius metus išaugo 46 proc. ir sudaro 180 mln. eurų, dvišalė prekyba siekia 1 mlrd. eurų. Vieni perspektyviausių Lietuvos ir Kinijos ekonominio bendradarbiavimo sektorių yra žemės ūkio ir maisto produktų, finansinių technologijų, biotechnologijų ir lazerių srityse. Šiuo metu su Kinija sėkmingai bendradarbiauja net kelios Lietuvos lazerių kompanijos.   

Prezidentė su ambasadoriumi taip pat aptarė šalių ryšius švietimo, studentų mainų srityse. Lietuvoje studijuojančių Kinijos piliečių skaičius kasmet auga – šiuo metu čia mokosi 104 Kinijos studentai.

Per pastaruosius 5 metus padvigubėjo iš Kinijos į Lietuvą atvykstančių turistų srautas. Vien pernai šalyje apsilankė apie 14 tūkst. kinų.

Diplomatas karjerą pradėjo 1983 m., dirbo ambasadose Botsvanoje ir Zambijoje, vėliau ėjo įvairias pareigas Kinijos neįgalių žmonių federacijoje, 2010 m. paskirtas ambasadoriumi Kroatijoje, nuo šių metų ėmė eiti ambasadoriaus pareigas Lietuvoje. Shenas Zhifei – 10-asis Kinijos ambasadorius Lietuvoje.

Lietuvos ir Kinijos diplomatiniai santykiai užmegzti 1991 m. rugsėjo 14 dieną.

Parašykite komentarą