„Lidl“ pastangomis prikelta skulptūra sugrįžta į savo vietą

Mažmeninės prekybos tinklas „Lidl“, praėjusią savaitę atidaręs parduotuvę Vilniaus Žirmūnų mikrorajone, naujam gyvenimui prikėlė ir vieną iš jo simbolių – skulptūrą „Saulės džiaugsmas“. Atnaujintas skulptoriaus Kazimiero Kisielio kūrinys bus iškilmingai atidengtas šį ketvirtadienį, kovo 1 d., 13 val.

Skulptoriaus šeimos, menininkų bendruomenės, Vilniaus savivaldybės bei prekybos tinklo atstovai atnaujintą skulptūrą atidengs prie „Lidl“ parduotuvės Žirmūnų g. 67. Į renginį kviečiami visi norintieji.

1970 metais skulptūra „Saulės džiaugsmas“ buvo pastatyta prie tuo metu čia veikusio restorano. Vilniečio skulptoriaus Kazimiero Kisielio kartu su architektu Arūnu Eduardu Peslaičiu sukurta dekoratyvinė kompozicija iš granito, betono ir bronzos su šalia trykštančiu fontanu puikavosi visuose to meto Vilniaus fotografijos albumuose.

Vėlesniu laikotarpiu vienas iš kompozicijos akcentų – stilizuota bronzinė vaiko figūra – dingo. Neseniai paaiškėjo, kad ji buvo surasta ir iki skulptoriaus mirties saugoma jo dirbtuvėse, o, šias pardavus, K. Kisielio šeimos nugabenta į namą Salininkuose.

Pasak „Lidl Lietuva“ centrinės tarnybos vadovo, valdybos nario Mariaus Kybarto, statant naująją parduotuvę nuspręsta ne tik išsaugoti meninį akcentą, bet ir atkurti jo autentišką kompoziciją.

„Siekdami darniai įkomponuoti skulptūrą, projekto architektai parinko meno objektui naują vietą netoli parduotuvės. Dalis skulptūros buvo išlikusi, tačiau iš esmės ji prašėsi atnaujinimo. Nusprendėme ją restauruoti ir, konsultuodamiesi su menininkų bendruomene bei bendradarbiaudami su K. Kisielio šeima, grąžinome skulptūrinės kompozicijos trūkstamus elementus, kurių vienas iš labiausiai įsimenančių yra vaiko figūrėlė“, – sakė M. Kybartas.

Žirmūnuose duris atvėrusi naujoji „Lidl“ parduotuvė yra 11-oji Vilniuje ir 35-oji visoje Lietuvoje. „Lidl“ parduotuvės veikia Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Alytuje, Marijampolėje, Kėdainiuose, Telšiuose, Kretingoje, Mažeikiuose, Tauragėje, Jonavoje, Panevėžyje, Ukmergėje, Utenoje, Plungėje. Bendrovė aktyviai tęsia plėtrą.

Parašykite komentarą