Rektoriai sutarė dalintis gerąja praktika užkardant priekabiavimo ir diskriminavimo apraiškas šalies aukštosiose mokyklose

Praėjusią savaitę Mykolo Romerio universitete vykusiame Lietuvos universitetų rektorių konferencijos (LURK) posėdyje aukštųjų mokyklų vadovai aptarė seksualinio priekabiavimo ir diskriminacijos atvejus šalies aukštosiose mokyklose.

Universitetų vadovai vieningai sutarė nedelsiant imtis prevencinių priemonių bei dalintis gerąja praktika sudarant galimybes pranešti apie galimus priekabiavimo ar diskriminacijos atvejus pasitikėjimo linijomis pranešėjams užtikrinant visišką jų saugumą ir konfidencialumą.

Pasak naujojo LURK prezidento, Vilniaus universiteto (VU) rektoriaus prof. Artūro Žukausko, pastarojo meto skandalai meta šešėlį visai šalies aukštojo mokslo sistemai, o studentai ir jų tėvai privalo būti užtikrinti, kad panašiems atvejams bus užkertamas kelias pasikartoti.

„Dalis aukštųjų mokyklų jau ėmėmės prevencinių priemonių – informavome studentus ir darbuotojus apie pasitikėjimo linijas, plečiame psichologinių konsultacijų paslaugas, sutarėme tarpusavyje dalintis gerąja patirtimi. Privalome kaip įmanoma greičiau išsklaidyti visuomenėje susikaupusį nerimą bei numatyti labai aiškius ir operatyviai veikiančius šių problemų sprendimo mechanizmus. Siunčiame labai aiškų signalą, jog tolerancijos bet kokiai diskriminacijos formai nebus absoliučiai jokios”, ­– sakė prof. A. Žukauskas.

Peržiūrės akademinės etikos kodeksus

Universitetų rektoriai posėdyje taip pat pabrėžė, jog šiuo metu aukštosiose mokyklose galiojantys akademinės etikos kodeksai neapibrėžia visų galimų etikos pažeidimų, dažnai yra abstraktūs, juose trūksta efektyvių sankcijų taikymo mechanizmų, todėl kodeksus būtina peržiūrėti remiantis gerąja užsienio patirtimi. 

„Jau kurį laiką pastebime, kad akademinės etikos kodeksai turi savų trūkumų, kuriuos reikia pripažinti – dėl bendraautorysčių, citavimo taisyklių, diskriminacijos apraiškų ar praktinio nuobaudų už pažeidimus taikymo reglamentavimo. Norime apžvelgti geriausias pasaulyje jau taikomas praktikas bei jas rekomenduoti perkelti į Lietuvos universitetus sudarant prielaidas ir mokslo darbų kokybės augimui”, – teigė LURK prezidentas.

Parašykite komentarą