Prie „Lidl“ parduotuvės Vilniuje iškilmingai atidengta skulptūra

Šiandien prie „Lidl“ parduotuvės Vilniaus Žirmūnų mikrorajone iškilmingai atidengta atnaujinta Kazimiero Kisielio skulptūra „Saulės džiaugsmas“, vadinama šio mikrorajono simboliu.

Renginyje dalyvavo skulptoriaus našlė Irena Kisielienė bei dukra Vilija Kimsienė, Lietuvos dailininkų sąjungos pirmininkė Edita Utarienė, Vilniaus miesto savivaldybės mero pavaduotojas Linas Kvedaravičius, bendrovės „Lidl Lietuva“, kuravusio ir finansavusio šį projektą, centrinės tarnybos vadovas, valdybos narys Marius Kybartas su kolegomis.

Prieš daugiau kaip keturis dešimtmečius, 1970-aisiais, sukurta skulptūra visą laiką buvo įprasta Žirmūnų peizažo dalis. Vilniečio skulptoriaus K. Kisielio kartu su architektu Arūnu Eduardu Peslaičiu sukurta dekoratyvinė kompozicija iš granito, betono ir bronzos su šalia trykštančiu fontanu puikavosi visuose to meto Vilniaus fotografijos albumuose.

Vėlesniu laikotarpiu vienas iš kompozicijos akcentų – stilizuota bronzinė vaiko figūra – dingo. Neseniai paaiškėjo, kad ji buvo surasta ir iki skulptoriaus mirties saugoma jo dirbtuvėse, o, šias pardavus, K. Kisielio šeimos nugabenta į namą Salininkuose.

Pasak M. Kybarto, statant naująją parduotuvę nuspręsta ne tik išsaugoti meninį akcentą, bet ir atkurti jo autentišką kompoziciją.

„Siekdami darniai įkomponuoti skulptūrą, projekto architektai parinko meno objektui naują vietą netoli parduotuvės. Dalis skulptūros buvo išlikusi, tačiau iš esmės ji prašėsi atnaujinimo. Nusprendėme ją restauruoti ir, konsultuodamiesi su menininkų bendruomene bei bendradarbiaudami su K. Kisielio šeima, grąžinome skulptūrinės kompozicijos trūkstamus elementus, kurių vienas iš labiausiai įsimenančių yra vaiko figūrėlė“, – sakė M. Kybartas.

„Labai džiaugiuosi, kad Žirmūnai atgavo savo simbolį. Dėkoju visiems, kurie prisidėjo prie garsiojo Kazimiero Kisielio skulptūros „Saulės džiaugsmas“ berniuko grįžimo į namus“, – sakė vicemeras L. Kvedaravičius.

Žirmūnuose praėjusią savaitę duris atvėrusi naujoji „Lidl“ parduotuvė yra 11-oji Vilniuje ir 35-oji visoje Lietuvoje. „Lidl“ parduotuvės veikia Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Alytuje, Marijampolėje, Kėdainiuose, Telšiuose, Kretingoje, Mažeikiuose, Tauragėje, Jonavoje, Panevėžyje, Ukmergėje, Utenoje, Plungėje. Bendrovė aktyviai tęsia plėtrą.

Parašykite komentarą