Energetikos komisijos pirmininkas V. Poderys: NENS projekte trūksta aiškumo dėl vietinės elektros energijos gamybos

Seimo kanceliarijos nuotrauka (aut. – Olga Posaškova)

Kovo 5 d. Seimo Energetikos komisija, tęsdama Nacionalinės energetinės nepriklausomybės strategijos (NENS) projekto svarstymus, posėdyje nagrinėjo strategijos elektros energetikos sektoriaus klausimus.

Komisijos posėdyje energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas įvardijo tris didžiausius iššūkius, kurie, nepaisant šalies energetinio saugumo nuo 2012 m. ženklaus pagerėjimo, vis dar išlikę. Kaip vienas svarbiausiųjų – didelė priklausomybė nuo energijos išteklių importo ir importuojamų energijos išteklių kainų šuolių. Šalies elektros energijos perdavimo tinklo priklausymas Rusijos valdomai IPS/UPS sinchroninei zonai ir nekonkurencinga bei nepakankama vietinė elektros energijos generacija, pasak ministro, iššūkiai, su kuriais šalis taip pat turės susidoroti, norėdama tapti energetiškai darnia ir savarankiška valstybe.

Ž. Vaičiūnas, kalbėdamas apie strateginius tikslus elektros energetikos srityje, nekvestionavo fakto, kad Lietuvos elektros energetikos sistema susijungs su kontinentinės Europos tinklais darbui sinchroniniu režimu, tai tik laiko klausimas, tačiau, dirbant sinchroninėje erdvėje su kontinentinės Europos elektros energetikos sistema ir veikiant bendroje ES elektros rinkoje, Lietuva turės lanksčiai išnaudoti tarpsisteminių jungčių su ES valstybėmis narėmis teikiamas galimybes; darniai vystyti elektros sritį, užtikrinant patikimu ir balansavimo pajėgumus bei didinant vidaus elektros generacijos pajėgumus iš netaršių šaltinių ar panaudojant AEI; taip pat užtikrinti šalies elektros vartotojų interesus, gerinant vartotojams svarbias paslaugas irs siekiant, kad galutinės elektros kainos Lietuvoje: pramonei – būtų mažesnės nei regiono valstybėse, gyventojams – mažėtų išlaidų už energiją dalis nuo vidutinių gyventojų pajamų.

Komisijos pirmininkas Virgilijus Poderys posėdyje kėlė klausimus, į kuriuos konkrečių atsakymų NENS projekte pasigenda: „Trūksta aiškumo ir konkretumo iki 2025 m. – kaip bus su mūsų vietinės elektros energijos gamyba? Kokie šaltiniai ir kokiomis dalimis sudarys bendrąjį galutinį šalies elektros energijos suvartojimą?“. Atsakydamas į komisijos pirmininko klausimus, ministras pažymėjo, kad konkrečių skaičių strategijoje nenorėjo įvardyti dėl nacionalinių ir regioninių priežasčių, tačiau patikino, kad minėti skaičiai atsiras strategijos įgyvendinimo plane.

Komisijos posėdyje išsakyti pasiūlymai, jog NENS projekte galėtų atsirasti tam tikros dalys apie transportą ir kibernetinį saugumą, kurie, be kita ko, taip pat ženkliai įtakoja mūsų šalies energetikos sektorių.

V. Poderys pažymėjo, kad artimiausiame Energetikos komisijos posėdyje planuojama svarstyti strategijos skyrius, susijusius su atsinaujinančiais energijos ištekliais, efektyvumu ir degalais.

 

Parašykite komentarą