Užsienio reikalų komitetas: Serbija turi pilnai laikytis bendros ES užsienio politikos

Kovo 7 d. Užsienio reikalų komitetas, posėdyje dalyvaujant užsienio reikalų viceministrui Dariui Skusevičiui, vieningai išreiškė apgailestavimą, kad Serbija vis mažiau derina savo užsienio ir saugumo politiką su ES Bendrąja užsienio ir saugumo politika.

Priimtoje nuomonėje dėl Europos Komisijos paskelbto komunikato „Įtikinama plėtros perspektyva ir didesnis ES įsipareigojimas Vakarų Balkanų šalims“ komitetas aiškiai pasisakė, kad narystė ES nėra galima be pritarimo Sąjungos principams, vertybėms ir tikslams, o taip pat be visiško veiksmų bendros užsienio ir saugumo politikos srityje suderinimo. Dėl šios priežasties komitetas pakvietė Serbiją nedelsiant pasiekti pilno savo užsienio politikos suderinamumo su ES bendra užsienio ir saugumo politika (tuo tarpu 2017 m. Serbijos prisijungimo prie ES pozicijų ir Tarybos sprendimų rodiklis yra vos 48 proc., 2016 m. jis siekė 63 proc., 2015 m. – 64 proc.).

Komitetas taip pat pritarė Europos Komisijos nuomonei, kad tvirta, pasiekimais grindžiama narystės ES perspektyva Vakarų Balkanų šalims atitinka pačios Sąjungos politinius, saugumo ir ekonominius interesus. Tai geostrateginė investicija į stabilią, stiprią, vieningą, bendromis vertybėmis grįstą Europą, todėl ES turi tęsti savo atvirų durų politiką.

Kartu komitetas laikosi nuomonės, kad ES turi taip pat aktyviai veikti ir ES Rytų kaimynystės kryptimi – tų valstybių, kurios savo ateitį sieja su euroatlantine integracija, atžvilgiu. Komitetas pabrėžia būtinybę išlaikyti ES, jos valstybių narių ir Rytų partnerių įsitraukimą į Rytų partnerystės politiką ir kviečia toliau tęsti diskusijas dėl narystės ES perspektyvos suteikimo to siekiančioms ES Rytų partnerystės valstybėms.

Nuomonė bus perduota Europos Komisijai, Europos išorės veiksmų tarnybai, Europos Sąjungos Tarybai ir Europos Parlamentui, ES valstybių narių nacionaliniams parlamentams ir vyriausybėms.

 

Parašykite komentarą