Lietuvos karikatūrų paroda „Apie ŠĮ, apie BEI, apie TĄ“

Kovo 16 d. 17 val. Janinos Monkutės-Marks muziejuje-galerijoje vyks Lietuvos karikatūrų parodos „Apie ŠĮ, apie BEI, apie TĄ“ atidarymas.

Karikatūra – grafikos žanras, satyrinis arba humoristinis piešinys, išjuokiantis arba pašiepiantis žmogaus ar visuomenės ydas. Kaip literatūros žanrui, būdinga metaforiška, hiperbolizuota, alegoriška, groteskiška kalba, netikėti sugretinimai, šaržo elementai.

Parodoje Janinos Monkutės-Marks muziejuje-galerijoje pristatomos karikatūros apie informacinį karą bei antialkoholine tematika. Karikatūras parodai atrinko Jonas Varnas ir Jonas Lenkutis. Šių kūrėjų darbai taip pat eksponuojami galerijos salėse.

 „Humor militaris informacinio karo fronte“

2016 metais Krašto apsaugos ministerija pakvietė dailininkus pasidomėti aktualiomis šalies saugumo, karinėmis, informacinių grėsmių temomis ir per humoristinį žanrą jas patraukliai pateikti visuomenei.

Juk ne veltui sakoma, kad viena nuotrauka gali pasakyti daugiau nei tūkstantis žodžių. Taip gimė 2016 metų humoristinių piešinių ir karikatūrų konkurso „Humor militaris informacinio karo fronte“ katalogas, o atspausdinti kūriniai eksponuojami parodose.

Į katalogą atrinkti ir sudėti patys geriausi ir tiksliausiai atspindintys tikrovę konkursui atsiųsti darbai. 19 autorių siuntė darbus su taikliais pastebėjimais ir šmaikščiais pajuokavimais, išreikštus teptuku ar šiuolaikinėmis skaitmeninėmis piešimo priemonėmis.

„Lašas po lašo – gyvenimą sutašo“

Sveikatos apsaugos ministerijos ryšių su visuomene skyrius iniciavo smaikštaus leidinio išleidimą ir karikatūrų parodos pristatymą.

„Gėrė giedodamas, pagiriojo raudodamas!“ – nuo seno pirštu grūmoja senolių išmintis. Tačiau šiuolaikinis stikliuko mėgėjas tik atsidūsta: „Šiandien ir vėl nėra priežasties negerti…“

Nemanydami, kad tokiam požiūriui dar turėtų likti vietos mūsų gyvenime ir vadovaudamiesi vienu iš Lietuvos 2014-2025 m. Sveikatos programos tikslų – formuoti sveiką gyvenseną ir jos kultūrą, buvo pakviesti karikatūristai į šią temą pažvelgti savo akimis. Karikatūristai šią užduotį linkę spręsti netradiciškai – tirštindami spalvas, pasišaipydami, įgeldami ar net gerokai krimstelėdami alkoholio liūnan grimztantiems tautiečiams. Taip ir gimė ciklas darbų „Lašas po lašo – gyvenimą sutašo“, kurie sugulė į leidinį ir jau tradicine tapusią XL Lietuvos karikatūrų parodą.

Paroda Janinos Monkutės-Marks muziejuje-galerijoje veiks iki balandžio 21 d.

Kuratoriai:

Jonas Varnas

 Asta Fedaravičiūtė-Jasiūnė

Parašykite komentarą