Seimas spręs, ar 2019-uosius skelbti Pasaulio lietuvių metais

Seimas pradėjo svarstyti Seimo nario Stasio Tumėno pristatytą Seimo nutarimo projektą (Nr. XIIIP-1661), kuriuo siekiama 2019-uosius paskelbti Pasaulio lietuvių metais.

Šį sprendimą Seimui siūloma priimti atsižvelgiant į tai, kad kitais metais sukanka 70 metų, kai buvo paskelbta Lietuvių Charta, įsteigusi Pasaulio lietuvių bendruomenę, apibrėžusi pamatines lietuvių ir tautinės bendruomenės teises, vertybes, principus, lietuvių įsipareigojimą darbu, mokslu, turtu, pasiaukojimu kovoti, kad apgintų ir išlaikytų nepriklausomą Lietuvos valstybę. Nutarimo projekte pabrėžiama, kad Pasaulio lietuvių bendruomenės veikla lietuvių istorijos, kalbos, kultūros, mokslo, paveldo, tradicijos, tautinės tapatybės išsaugojimo srityse prisidėjo prie šiuolaikinės modernios Lietuvos valstybės kūrimo.

Kaip teigia projekto iniciatorius, siekiant šio tikslo iškelti penki uždaviniai: sudaryti sąlygas Lietuvos gyventojams palaikyti kokybiškai naujus ryšius su užsienio lietuviais, jų bendruomenėmis; ugdyti istorinę sąmonę ir plėsti istorinį žinojimą; skatinti tautinės tapatybės apmąstymą, sklaidą ir įprasminimą; palaikyti lituanistinį švietimą, lietuviškos kultūros tąsą, kultūros paveldo perėmimą ir šiuolaikinį jo interpretavimą; telkti Lietuvos diasporą veiklai, kuri reikšminga Lietuvos valstybingumui, nepriklausomos ir demokratinės valstybės tęstinumui. Lietuvos diasporą sudaro apie 1,3 mln. lietuvių ir lietuvių kilmės žmonių.

Po pristatymo už nutarimo projektą balsavo 112 Seimo narių, balsavusių prieš nebuvo, susilaikė 1 parlamentaras. Pritarus projektui po pateikimo, toliau jis bus svarstomas pagrindiniu paskirtame Švietimo ir kultūros komitete, papildomu – Kultūros komitete. Projektą taip pat pavesta apsvarstyti Valstybės istorinės atminties komisijai. Prie šio klausimo svarstymo Seimo posėdyje planuojama grįžti balandžio 10 d.

Parašykite komentarą