Seime pristatyta menininko Sauliaus Vaitiekūno darbų paroda, skirta Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dienai

2018 m. kovo 13 d. pranešimas žiniasklaidai

Seimo II rūmų parodų galerijoje pristatyta Lietuvos dailininkų sąjungos nario Sauliaus Vaitiekūno darbų paroda „EX VOTOS. Laikrodis su gegute“, skirta Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dienai.

Parodos atidarymo renginyje svečius pasveikino Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis, kuris parodos autoriui įteikė paties atrastą natūraliai gamtoje susiformavusią karūną ir palinkėjo tęsti gražius darbus. Renginyje taip pat kalbėjo parodos iniciatorius Seimo narys dr. Stasys Šedbaras, Seimo narė Rimantė Šalaševičiūtė, parodos autorius, menotyrininkai Vidas Poškus ir Jurgita Ludavičienė, žurnalistas Gediminas Kajėnas.

Kalbėdamas apie savo vaidmenį visuomenėje, S. Vaitiekūnas save, kaip ir daugelį menininkų, palygino su žaibolaidžiu. „Menininkų vidinė konstrukcija, matyt, yra truputį kitokia negu kitų žmonių, per juos dažnai ištransliuojama įtampa, nerimas, grėsmės“, – kalbėjo parodos autorius.

Seimo narys dr. S. Šedbaras kvietė lankytojus įsižiūrėti į pristatomus kūrinius ir apsvarstyti jų prasmę. Parlamentaro teigimu, laikrodis su gegute simbolizuoja lizdus, laukiančius sugrįžtančių gegučių, kaip ir Lietuva laukia iš pasaulio sugrįžtančių lietuvių.

Seimo narė R. Šalaševičiūtė parodos atidarymo svečiams atskleidė, kad S. Vaitiekūnas yra teisininkas pagal išsilavinimą: „Kartu įstojom, kartu baigėme Teisės fakultetą, bet jį domino kitos idėjos ir teisinio darbo jis nebedirbo. Su kurso draugais stebėjome jo darbų pradžią ir dabar labai juo didžiuojamės.“

Menininkas S. Vaitiekūnas tris dešimtmečius kuria monumentalias skulptūras, konceptualias instaliacijas, mažąją akmens ir metalo plastiką, juvelyriką. Jis yra surengęs daugiau nei 40 personalinių parodų Lietuvoje ir užsienyje. Viena pagrindinių menininko kūrybos medžiagų – keturis dešimtmečius renkamas Baltijos jūros bei lietuviškas lauko akmuo, kurį jis pats yra atpažinęs ir kitiems siūlo atpažinti kaip savo pačių žemę.

Parodą Seimo II rūmų parodų galerijoje lankytojai gali apžiūrėti iki kovo 30 d. kasdien 8–17 val. Įėjimas laisvas.

Parašykite komentarą