Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos pranešimas: „Dabartinė mokesčių sistema – cinizmas daugumos mokėtojų atžvilgiu“

2018 m. kovo 16 d. pranešimas žiniasklaidai 

 

Kelti mokesčių sistemos keitimo klausimą ir teikti savo siūlymus socialdemokratus verčia vis aštrėjanti pajamų nelygybės problema, kurią akivaizdžiai jaučia daugelis žmonių ir nuolat Lietuvai primena tarptautinės ekonomikos institucijos.

„Pajamų ir socialinės atskirties problemą vis labiau gilina ydinga mokesčių sistema. Šiandien joje žmogaus pajamos iš skirtingų pajamų šaltinių yra skirtingai apmokestinamos. Tokia kreiva logika lemia, kad, pavyzdžiui, stambūs žemvaldžiai moka 3,5 procento gyventojų pajamų mokesčio, tuo metu dauguma darbuotojų, uždirbančių vidutines ar net ir mažas algas, sumoka kone triskart daugiau. Mūsų teikiamų mokesčių siūlymų logika – daugiau uždirbi, daugiau ir moki mokesčių, mažai uždirbi, mažai moki,“ – sakė LSDP pirmininkas Gintautas Paluckas Seime surengtoje spaudos konferencijoje.

Išgyvendami neteisybės jausmą dėl uždarbio ir mokesčių žmonės toliau vis emigruoja iš Lietuvos, nors nedarbo lygis dabar akivaizdžiai sumažėjęs. Tarptautinės ekonomikos institucijos, taip pat Europos Komisija nuolat Lietuvai prikiša pajamų nelygybę ir rekomenduoja keisti mokesčių sistemą. O Vyriausybė savo programoje pažadėjusi pokyčius, kurie įgalintų didinti žmonių pajamas ir mažinti jų atskirtį bei emigraciją, kol kas savo veiksmais ir sprendimais rodo atsitraukimą. Nors kovo viduryje buvo žadėta startuoti su mokesčių reforma.

 „Tai – cinizmas žmonių atžvilgiu. Jie, dirbdami ir sumokėdami didžiausią mokesčių indėlį, priversti gyventi vos sudurdami galą su galu arba važiuoti ieškoti sotesnio duonos kąsnio kitur. Žmonės yra nusivylę ir patekę į mažų pajamų spąstus. Šiuo atveju mokesčių sistema turi atlikti ir socialinio teisingumo funkciją. Ji turi būti progresyvi – ar su dviem skirtingo apmokestinimo laiptais, ar su keturiais, kaip siūlome mes, bet dabartinio progresyvumo neužtenka. Šiandien mokesčiai yra regresyvūs. Statistika rodo, kad turtingiausieji sumoka mokesčių daug mažiau, negu mažas ar vidutines pajamas uždirbantys,“ – sako Seimo LSDP frakcijos narė Rasa Budbergytė.

Pasak Seimo narės, turi būti progresyviau apmokestintos ne tik darbo, bet ir kitos pajamos – iš turto, individualios veiklos. R. Budbergytė primena, kad nesurenkant pakankamai pajamų šalyje neįmanoma vykdyti struktūrinių reformų, kurios lemtų ir tolesnį ekonomikos augimą.

Išsamesnė informacija žiniasklaidai:

Irmina Frolova-Milašienė

Mob. 8 600 07 099, el. p. irmina.milasiene@lrs.lt

 

 

Parašykite komentarą