Advokato imunitetas – privilegija ar veiksmingos gynybos garantija?

Kovo 22 dieną Lietuvos advokatūros šimtmečio proga organizuojama tarptautinė konferencija „Advokatų veiklos garantijos šiuolaikinėje visuomenėje“. Tai pirmoji tokia pasaulinio lygio konferencija, į vieną salę subursianti Europos ir Jungtinių Amerikos Valstijų advokatų bendruomenes, Lietuvoje.

„Šios konferencijos tikslas – atkreipti dėmesį į advokatų vaidmenį visuomenėje. Pastaruoju metu viso pasaulio advokatai jaučia nerimą dėl bandymų kėsintis į advokato profesines garantijas, užtikrinančias nepriklausomą ir nešališką teismą, nekaltumo prezumpcijos principą bei kliento paslapties išsaugojimą. Neretai neįsiklausoma į ES Teisingumo bei Europos Žmogaus Teisių Teismų sprendimus, pabrėžiančius, kad advokato profesinė paslaptis yra teisės į teisingą teismą dalis. Advokato garantijos iš tikrųjų yra jo kliento garantijos, nes pastarosios reikalingos tam, kad būtų užtikrinta elementari žmogaus teisė į veiksmingą teisinę gynybą. Ši konferencija bus puiki galimybė išgirsti, kaip šiuos iššūkius sprendžia mūsų kolegos amerikiečiai bei kokia advokato profesinės paslapties apsauga taikoma kitose ES valstybėse“, – sako Advokatų tarybos pirmininkas prof. dr. Ignas Vėgėlė.

Advokatūros šimtmečio konferencijoje bus kalbama apie agresyvų mokesčių planavimą, baudžiamojo poveikio priemonių taikymą advokatams, nemažai dėmesio bus skiriama pinigų plovimo prevencijai.   

ES narės, tarp jų ir Lietuva, turėtų numatyti priemones profesinės paslapties, konfidencialumo ir privatumo apsaugai užtikrinti, nes advokato nepriklausomumas nuo valstybės yra ne advokato privilegija, o pagrindinė asmens veiksmingos teisinės gynybos sąlyga. Todėl bet koks išorinis poveikis advokato bei kliento santykiams yra absoliučiai nepateisinamas. Tiek pinigų plovimo prevenciją reguliuojantys ES teisės aktai, tiek agresyvaus mokesčių planavimo ES teisės aktų projektai iš dalies pažeidžia asmens teises į teisminę gynybą.

Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) yra pasisakęs, kad konfidencialus bendravimas su advokatu Europos žmogaus teisių apsaugos konvencijos saugomas kaip svarbi asmens teisės į gynybą garantija. EŽTT manymu, advokato ir kliento sąžiningumas ir atviras bendravimas, garantuoja efektyvią kliento interesų gynybą, o tai galima pasiekti tik advokatui turint imunitetą.

Imuniteto esmė yra ne asmens apsauga nuo kriminalinio persekiojimo vien tik dėl to, kad jis yra advokatas, bet advokato ir jo kliento paslapties apsauga, kuri yra pamatinis kliento interesų gynimo garantas, pripažintas tiek nacionaliniu, tiek tarptautiniu lygmeniu.

Konferencijoje advokatai aptars svarbiausius advokato veiklos principus šiuolaikinėje visuomenėje, nagrinės kitas advokatų bendruomenei aktualias temas, kurias pristatys Europos Sąjungos advokatūrų ir teisininkų draugijų tarybos (CCBE) bei JAV advokatūros (ABA) pranešėjai. Pranešimus pristatys ABA Tarptautinės teisės skyriaus pirmininkas Steven M. Richman, CCBE Pinigų plovimo prevencijos komiteto pirmininkas Rupert Manhart, CCBE Mokesčių komiteto pirmininkas Jacques Taquet, firmos „Caplin & Drysdale, Chartered“ advokatas ir ABA Mokesčių skyriaus atstovas Mark E. Matthews bei Prancūzijos nepriklausomos advokatų kontoros „Bignon Lebray“ partneris Bertrand Debosque.

Daugiau apie konferenciją rasite ČIA.

Parašykite komentarą