Seime vyks aukščiausio lygio konferencija „Lėtinių kvėpavimo ligų prevencija ir kontrolė“

Renginio tipas: Renginys
Renginio data: Penktadienis, 2018 m. kovo 23 d.
Renginio pradžia: 10:00
Renginio vieta: Konferencijų salė, III rūmai, 2 aukštas

Kovo 23 d., penktadienį, 10 val., Konferencijų salėje (Seimo III r.) vyks Seimo Sveikatos reikalų komiteto ir Europos Sąjungos sveikatos sprendimus priimančių organizacijų aukščiausiojo lygio konferencija, skirta lėtinių kvėpavimo ligų prevencijai ir kontrolei, naudojant mobiliųjų technologijų programėles (mob. sveikata), įvertinančias aplinkos taršą.

Konferencijos tikslas – inicijuoti lėtinių kvėpavimo ligų (astma, alerginis rinitas, lėtinė obstrukcinė plaučių liga, cistinė fibrozė ir kt.) profilaktikos, gydymo ir kontrolės valstybinių programų Rytų Europos šalyse parengimą, remiantis šiuolaikiniu požiūriu į mob. sveikatą ir aplinkos taršos kontrolę. Konferencijoje bus diskutuojama, kaip užtikrinti laisvą sveikatos judėjimą ES, t.y. mažinti sveikatos sektoriaus netolygumus, sukurti ekonomišką ir efektyvią pirminės profilaktikos strategiją, skiriant ypatingą dėmesį žalingų įpročių ir oro taršos problemoms.

Kartu bus siekiama pagilinti Rytų Europos mokslo institucijų bendradarbiavimą, įtraukiant jas į naujus ES mokslo tyrimų projektus, skirtus gilesniam aplinkos taršos ir lėtinių kvėpavimo ligų sąveikos pažinimui. Visos priemonės turėtų leisti reikšmingai daryti poveikį sveikatai tiek trumpalaikiu (nedarbingumas, mokymo įstaigos nelankymas), tiek ir ilgalaikiu (sveikas senėjimas) periodais, sumažinti sveikatos paslaugų kiekybinius ir kokybinius skirtumus tarp ES regionų ir atskirų šalių.

Ši konferencija yra bendras Seimo Sveikatos komiteto, Sveikatos apsaugos ministerijos, Lietuvos mokslų akademijos, Vilniaus universiteto renginys, kuriame dalyvaus už sveikatą ir maisto saugą atsakingas Europos Komisijos narys dr. Vytenis Andriukaitis, Jungtinių Tautų Žmogaus teisių į psichinę ir somatinę sveikatą specialusis pranešėjas prof. Dainius Pūras, Pasaulio sveikatos organizacijos programos Globalinės iniciatyvos prieš lėtines kvėpavimo ligas (PSO-GARD) vadovas N. Kaltaevas (Nikolai Khaltaev), Suomijos valstybinių lėtinių kvėpavimo ligų programų iniciatorius ir ilgametis vadovas prof. Taris Hatelas (Tari Haahtel) ir daugiau kaip 20 Europos bei nacionalinių gydytojų ir pacientų visuomeninių organizacijų vadovų.

Renginyje bus užtikrintas sinchroninis vertimas iš/į lietuvių/anglų kalbas.

Konferencija bus tiesiogiai transliuojama internetu ir televizijos programa „Seimas – tiesiogiai“, taip pat Seimo „YouTube“ paskyroje.

Programa

Prieš konferenciją – 9.15 val., Spaudos konferencijų salėje (Seimo II r.) įvyks spaudos konferencija.

 

 

Parašykite komentarą