Seimas svarstys Piliečių nuosavybės teisių į išlikusį nekilnojamąjį turtą atkūrimo įstatymo pataisas

Seimas svarstys Piliečių nuosavybės teisių į išlikusį nekilnojamąjį turtą atkūrimo įstatymo pataisų projektą Nr. XIIIP-1255, kuriuo siekiama paspartinti nuosavybės teisių atkūrimo į žemę procesą.

Pasak projekto iniciatorių, pataisas inicijuoti paskatino viena iš pagrindinių problemų, trukdančių užbaigti nuosavybės teisių atkūrimo į žemę procesą kaimo vietovėse ir miestų savivaldybių teritorijoms priskirtose po 1995 m. birželio 1 d. teritorijose, kuriose nuosavybės teisių atkūrimo procedūros vykdomos kaip kaimo teritorijose, – piliečių pasyvus dalyvavimas nuosavybės teisių atkūrimo į žemę procese.

Įstatyme siūloma įtvirtinti, kad piliečiui, turinčiam teisę atkurti nuosavybės teises į žemę, mišką ar vandens telkinį grąžinant natūra arba perduodant neatlygintinai nuosavybėn žemės, miško sklypą ar vandens telkinį kaimo vietovėje ar (ir) miesto savivaldybės teritorijai priskirtoje po 1995 m. birželio 1 d. teritorijoje, nenurodžius (nepatikslinus) vietovės, kurioje pageidautų gauti žemės, miško sklypą ar vandens telkinį, kviečiamam neatvykus rinktis arba atvykus nepasirinkus projektuojamo žemės, miško sklypo ar vandens telkinio vietos, arba pasirinktoje vietovėje nesant laisvos valstybinės žemės, kurioje piliečiui būtų galima projektuoti žemės sklypą, nuosavybės teisės šiam piliečiui būtų atkuriamos atlyginant pinigais.

Taip pat numatoma, kad jeigu mieste naujų žemės sklypų yra tiek, kad į Vyriausybės nustatyta tvarka sudarytą piliečių, pageidaujančių naujų žemės sklypų šiame mieste, eilę įrašytiems visiems piliečiams būtų galima perduoti neatlygintinai nuosavybėn po naują žemės sklypą arba savivaldybės pateikia informaciją, kad daugiau laisvos valstybinės žemės sklypų nebėra, tačiau į eilę įrašyti piliečiai Vyriausybės nustatyta tvarka kviečiami rinktis iš šių naujų žemės sklypų neatvyksta arba atvykę per 3 mėnesius nepasirenka naujų žemės sklypų, tokiems piliečiams nuosavybės teisės būtų atkuriamos atlyginant pinigais.

Po pateikimo projektui pritarė 80 Seimo narių, nė vienas nebuvo prieš, susilaikė 2 parlamentarai.

Pagrindiniu šio klausimo svarstyme paskirtas Kaimo reikalų komitetas, projektą Seimo posėdyje siūloma svarstyti balandžio 26 d.

Parašykite komentarą