Žmogaus teisių komitete pristatyta lygių galimybių kontrolieriaus 2017 metų veiklos ataskaita

Kovo 21 d. Seimo Žmogaus teisių komiteto posėdyje lygių galimybių kontrolierė Agneta Skardžiuvienė pristatė lygių galimybių kontrolieriaus 2017 metų veiklos ataskaitą. Kontrolierė akcentavo lygių galimybių integravimo aspektą, teisės aktų, atitinkančių lygių galimybių politiką, tobulinimo aspektus, tarptautinio bendradarbiavimo svarbą.

Reikšmingu pasiekimu kontrolierė pripažino Seimo priimtas Lygių galimybių įstatymo pataisas, kuriomis darbdavys įpareigojamas užtikrinti apsaugą nuo seksualinio priekabiavimo ne tik darbuotojams, bet ir siekiantiems įsidarbinti asmenims. Pataisomis švietimo įstaigos taip pat įpareigotos užtikrinti, kad jose nebūtų patiriamas seksualinis priekabiavimas. Siekiant naikinti seksualinio priekabiavimo reiškinį, bei reaguojant į visuomenės rodomą dėmesį seksualinio priekabiavimo temai, Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyboje buvo parengti ir išplatinti edukaciniai straipsniai, surengta vieša diskusija, komunikuojami priminimai, kad Lygių galimybių tarnyba yra pasirengusi padėti visiems, kurie susiduria su tokiu elgesiu.

Kontrolierė pažymėjo, kad po J. Miltinio teatro vadovo seksualinio priekabiavimo atvejo nustatymo, pirmą kartą metinėje ataskaitoje išskirta teisminė praktika.

A. Skardžiuvienė atkreipė dėmesį į tai, kad pagimdžiusios moterys pirmaisiais metais po vaiko gimimo nėra skatinamos grįžti į darbą – įstatymai nemotyvuoja. Kontrolieriaus tarnyba parengė lygių galimybių priemonių rekomendacijas, kuriomis siekiama užtikrinti darbuotojo komfortišką savijautą darbovietėje, nepatiriant diskriminacijos.

Visuomenei ataskaita bus pristatyta Žmogaus teisių komiteto pirmininko Valerijaus Simuliko organizuojamoje spaudos konferencijoje „Lygių galimybių kontrolieriaus 2017 metų veiklos ataskaitos pristatymas“ kovo 26 d. 11 val. Spaudos konferencijoje dalyvaus Žmogaus teisių komiteto narė Ona Valiukevičiūtė, lygių galimybių kontrolierė Agneta Skardžiuvienė, Lygių galimybių tarnybos darbuotojai.

Remiantis lygių galimybių įstatymu, lygių galimybių kontrolierius atlieka nepriklausomus tyrimus, susijusius su diskriminacijos atvejais, ir nepriklausomas diskriminacijos padėties apžvalgas, skelbia nepriklausomas ataskaitas, teikia išvadas ir rekomendacijas bet kokiais su diskriminacija susijusiais klausimais dėl šio įstatymo įgyvendinimo, taip pat pasiūlymus valstybės ir savivaldybių institucijoms ir įstaigoms dėl teisės aktų tobulinimo ir lygių teisių įgyvendinimo politikos prioritetų, vykdo prevencinę ir švietėjišką veiklą, lygių galimybių užtikrinimo sklaidą. Lygių galimybių kontrolierius, vadovaudamasis teisėtumo, nešališkumo ir teisingumo principais, šio įstatymo nustatyta tvarka tiria skundus, atlieka tyrimus savo iniciatyva ir teikia konsultacijas dėl paklausimų. Lygių galimybių kontrolierius kiekvienais metais, ne vėliau kaip iki kovo 15 dienos, Seimui raštu pateikia lygių galimybių kontrolieriaus praėjusių kalendorinių metų veiklos ataskaitą. Ši nepriklausoma ataskaita apima lygių galimybių kontrolieriaus veiklos ataskaitą, padėties apžvalgą, išvadas ir rekomendacijas.

 

Parašykite komentarą