LSDD partiją kuria puspenkto tūkstančio Lietuvos piliečių

Steigiamasis Lietuvos socialdemokratų darbo partijos suvažiavimas prasidėjo. Žmonių domėjimasis, siekis nebūti abejingais dėl savo šalies ateities, noras prisidėti kuriant skandinaviškojo socialdemokratinio modelio valstybę, leido naujosios partijos iniciatyvinei grupei sėkmingai įgyvendinti savo idėją – įkurti naują Lietuvos socialdemokratų darbo partiją.

Suvažiavime dalyvauja 676 delegatai iš visų dešimties Lietuvos apskričių.

Iš viso naujos partijos veikloje šiandien apsisprendė dalyvauti 4457 Lietuvos piliečiai.

Į steigiamąjį suvažiavimą pasveikinti atvyko Lietuvos Respublikos Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis, Kovo 11-osios akto signataras Česlovas Juršėnas, Europos Parlamento narys Zigmantas Balčytis, Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, Latvijos mbasadorius Einars Semanis, Gruzijos ambasadorė Khatuna Salukvadzė, Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Valdas Sutkus, Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos prezidentas Danas Arlauskas, profesinių sąjungų atstovai.

Steigiamajame LSDD partijos suvažiavime priimami partijos įstatai, partijos programa, renkamas partijos pirmininkas ir kiti valdymo organai.

Savo įžanginėje kalboje į atvykusiuosius kreipėsi vienas iš partijos lyderių – dabartinis Seimo Pirmininko pavaduotojas Gediminas Kirkilas.

„Pirmiausia noriu padėkoti ir pasveikinti jus visus susirinkusius į Steigiamąjį Lietuvos socialdemokratų darbo partijos suvažiavimą. Neabejoju, kad tai – neeilinis įvykis šalies politiniame gyvenime.

Šiandien šios šventės galėjo ir nebūti, jeigu ne jūsų energija ir iniciatyva; jeigu būtume paklusę naujų ir senų nenusisekusių lyderių nurodymams ir sugriovę kairiojo centro valdančiąją koaliciją; jeigu būtume pasidavę pralaimėjimo nuotaikoms, praradę ryžtą ir taip pritarę konservatorių žūt būt atėjimo į valdžią prieš Lietuvos žmonių valią, planui.

Šiandien į Lietuvos socialdemokratų darbo partijos Steigiamąjį suvažiavimą susirinkome tam, kad suburtume neabejingus, aktyvius ir pažangius kairiųjų bei kairiojo centro pažiūrų žmones, atstovautume ir gintume silpnesniųjų teises“, – kalbėjo vienas iš partijos iniciatorių G.Kirkilas.

„Šiuo metu, kai gerai apmokami pranašai išsijuosę prognozuoja tariamas dešiniųjų pergales, o pastarųjų netrivojantys lyderiai vis reikalauja naujų rinkimų, mėgindami vėl atgaivinti praeities šmėklas, visaip trukdydami Lietuvos žmonių išrinktajai valdžiai priiminėti sprendimus, mes susirinkom pasakyti, kad yra dar ir DIRBANTI, KURIANTI IR MĄSTANTI LIETUVA.

Lietuva, laukianti sprendimų, pokyčių, realių žingsnių gerovės valstybės link.

Dirbantys ir kuriantys žmonės nori gyventi gerai ir laimingai šiandien, čia, Lietuvoje. Tai labai žmogiška ir suprantama. Mes, atkuriantys moderniąją europinę socialdemokratiją Lietuvoje, žinome kaip tai padaryti. Mes turime savo partijoj daug profesionalių ir talentingų žmonių – esamų ir buvusių merų, Seimo bei Vyriausybės narių, savivaldybių tarybų narių, įvairiausių garbingų profesijų atstovų. Ypač džiaugiuosiu, kad į partiją atėjo daug moterų, jaunimo, įvairių tautybių žmonių.

Esu tikras, jog įsteigus partiją, prisijungs dar daugiau šalies politinės kairės likimui neabejingų mūsų piliečių. Mes žinome, jog dar yra nemažai visuomeniškai aktyvių žmonių, kurie laukia mūsų partijos steigimo. Mes jų laukiame taip pat.

Savo kalboje G.Kirkilas aptarė šalies politinę ir ekonominę situaciją.

„Kodėl opozicija šiandien, nors ir nesėkmingai, vis reikalauja pirmalaikių rinkimų ar bando žlugdyti Seimo darbą įvairiomis komisijomis, procedūromis ir kitokia destrukcija? Ogi todėl, kad Lietuvos žmonės nesužinotų, kad jie turi aiškią geresnio gyvenimo perspektyvą. Kad negatyvios informacijos triukšme jie neišgirstų, jog šalies ekonomika auga sparčiai ir išaugs ir šiemet, kaip, beje, ir pernai, daugiau nei 3%, atlyginimai vidutiniškai beveik 7 proc. t.y. triskart greičiau nei infliacija. Tai vieni sparčiausių augimo tempų visoje ES.

Panašūs augimo rodikliai pagal Europos Komisijos prognozę bus ir 2019 bei 2020 metais. O tai reiškia, jog artėjantys savivaldos, vėliau Prezidento, EP, o 2020 metais ir Seimo rinkimai vyks ekonomikos kilimo bei augančio Lietuvos žmonių gerbūvio sąlygomis, tai reiškia, kad žmonių pajamos nemažės, kaip tai paprastai nutikdavo dešiniųjų valdymo laikais, o didės. Didės ir atlyginimai, ir pensijos, ir parama šeimoms, auginačiom vaikus.

Suprantama, kad jiems tai labai nepatinka, juos tai varo į neviltį ir verčia imtis desperatiškų veiksmų. Jie sako, jog sunku ir beveik neįmanoma padalinti Vyriausybės skirtų vaiko pinigų, kaip tai gėdingai daro sostinės savivaldybė, jie visur abejos ar iš tiesų gydytojams atlyginimai šiemet bus pakelti penktadaliu, jie, ypač konservatoriai, veidmainiškai reikalaus krašto apsaugai 2,5 proc. nuo BVP, nors nebalsavo Seime ir už 2 proc.

Tai reiškia, mieli bičiuliai, jog mes negalim atsipalaiduoti. Priešingai – mūsų, kaip valdančiosios koalicijos partnerių, šventa pareiga padaryti viską, kad tas šalies ekonomikos augimas būtų naudingas visų pirma tiems, kas gyvena sunkiausiai. Tikiu, ir matau iš mūsų Vyriausybės veiksmų, kad mūsų ir koalicijos partnerių valstiečių žaliųjų siekiai ir tikslai sutampa. Kaip sutampa ir mūsų požiūriai į daugelį svarbių Lietuvai problemų, sprendimų, būtinų reformų.

[…] Mes ir toliau, remdami MP Sauliaus Skvernelio Vyriausybę, didinsim paramą jaunoms šeimoms; visais įmanomais būdais ir išnaudodami ekonomikos bei ūkio augimą, mažinsim socialinę atskirtį, – tai svarbiausias ir pirmaeilis uždavinys; užtikrinsim ne žodžiais, kaip neretai atsitinka dešiniesiems, ypač konservatoriams š.m.sausio 13-ją sugriovusiems partijų susitarimą, o darbais valstybės saugumą bei krašto gynybą.

Reformuosime švietimo sistemą ir sieksime, jog mokytojo profesija realiai taptų prestižine. O mūsų aukštosios mokyklos, mūsų universitetai ruoštų specialistus reikalingus moderniai ekonomikai, pramonei bei žemės ūkiui.

Mes sieksime sudaryti sąlygas investicijų bei šiuolaikinių, pažangių technologijų pritraukimui, diegsime europinę skaitmeninę darbotvarkę ir šiuo atveju reikalingus pokyčius.

Mums rūpi sveikatos apsauga, sveika gyvensena, švari Tėviškės gamta, miestai ir kaimai, saugūs keliai, darni šeima, mūsų jaunoji karta ir garbūs vyresnieji, solidari, kultūringa ir kūrybiška visuomenė.

Sieksime sugrąžinti savo tautiečius į Tėvynę, o tam, mieli bičiuliai, reikia sukurti tokias sąlygas, kad išvykusieji svetur geresnio kąsnio, patikėtų, jog tai galima pasiekti ir Lietuvoje.

Mes, socialdemokratai darbiečiai, žinome kaip tai padaryti. Mes turime žmones, kurie tai gali padaryti. Ir tai esate jūs, atstovaujantys šiame suvažiavime kelis tūkstančius Socialdemokratų darbo partijos steigėjų! […]

Evelina Butkutė-Lazdauskienė

Parašykite komentarą