Ar po “Brexit” Jungtinė Karalystė pasitrauks ir iš “Galileo” programos?

Šiuo metu Europos sąjungos vystomas “Galileo” projektas turėtų tapti atsvara Jungtinių valstijų GPS ir Rusijos GLONASS sistemoms. Į šį projektą Europa planuoja investuoti daugiau kaip 10 milijardų eurų ir į orbitą iškelti 30 palydovų grupę. Projektas išties ambicingas ir išskirtinis, tačiau ar po Brexit jame vis dar bus vietos Jungtinei Karalystei?

Pasak “Financial Times” sutartys su Jungtinės Karalystės (JK) bendrovėmis, kurios gamina atskirus palydovų komponentus, greičiausiai bus nutrauktos. Taip pat “Financial Times” savo straipsnyje pabrėžė, kad JK karinėms pajėgoms nebus leidžiama naudotis koduotais duomenimis iš Galileo palydovų. Jei toks scenarijus pasitvirtintų, tai taptu rimtu smūgiu JK aeronautikai ir bendram nacionaliniam saugumui.

Pagrindinis Europos komisijos argumentas, kodėl JK turėtų nelikti Galileo projekte, yra slaptumas. Visa projekto esmė yra tapti nepriklausomais nuo šiuo metu naudojamas ir JAV vyriausybės kontroliuojamos GPS sistemos. Po Brexit JK taip pat tampa trečiąja šalimi ES atžvilgiu, todėl prieigą prie dalies užslaptintų Galileo duomenų turėtų būti negalima. Žinoma, eiliniai britai bei JK verslas greičiausiai tikrai galės naudotis Galileo teikiamomis galimybėmis, bet karo pramonė ir su ja susiję projektai – ne.

GPS alternatyva

Šiuo metu itin plačiai naudojama GPS sistema yra kontroliuojama JAV vyriausybės ir karinio konflikto atveju civiliams ji būtų išjungiama. Kaip rašoma “Gps Tracking Journal” – pagal JAV vyriausybės nustatyta standartą GPS koordinatės gali būti perduodamos ne itin tiksliai. Pavyzdžiui, oficialioje dokumentacijoje yra nurodoma, kad GPS koordinatės gali turėti beveik 8 metrų (25.6 pėdos) paklaidą.

Savo ruožtu tinklaraščio Trackingfox.com atliktas tyrimas parodė, kad beveik 95% visų GPS įrenginių pasiekia kus kas aukštesnį tikslumą. Atlikus bandymą su skirtingos paskirties ir gamintojų įrenginiais, buvo nustatyta, kad vidutiniškai koordinates yra nustatomos su mažiau nei vieno metro (2.3 pėdos) paklaida. Tuo tarpu kariniais tiksliais naudojama GPS įranga yra pastebimai tikslesnė ir koordinates nustatyti gali kelių centimetrų tikslumu.

Panaudojimas kariniais tikslais

Kaip jau galima buvo suprasti, pagrindinė Galileo programos paskirtis yra būtent karinis jos panaudojimo potencialas. Iš nacionalinio saugumo pusės žiūrint, turėti nepriklausoma pozicionavimo sistemą yra itin svarbu. Ypatingai tai tampa aktualu dabar, kai JAV prezidentas atvirai kalba apie galima pasitraukimą iš NATO ir įveda papildomus prekybos apribojimus. Financial Times šaltinių teigimu žinia apie galima “išprašymą” iš Galileo programos itin stipriai paveikė JK gynybos ministrą G. Williamsoną. Pastarasis žadėjo padaryti viską, kas jo galioje, kad toks scenarijus neįvyktų.

Verslas praras milijardus

Pasitraukimas iš Galileo programos grasina stipriai atsiliepti ir JK ekonomikai. Šalis yra paskelbusi, kad iki 2030 planuoja išvystyti avia bei kosmoso pramonę, kad ji generuotų po 40 milijardų svarų pajamų kasmet. Jau šiai dienai JK įsikūriusios įmonės turi su Galileo susijusių užsakymų didesnei nei vieno milijardo svarų sumai. Dalis su Galileo projektu dirbančių įmonių jau dabar planuoja persikelti į Prancūziją.

JK Valstybės sekretorius verslui, Gregas Clarkas kalbėdamas apie galimą pasitraukimą iš Galileo sakė “Jungtinės karalystės vyriausybė yra davusi aiškiai suprasti, kad mes norėtume svarbaus vaidmens šiame projekte. Tai padėtų sustiprinti bendrą Europos saugumą ir skatintų tolimesnį, glaudų bendradarbiavimą tarp JK ir ES”.

Parašykite komentarą