VVSK pristatyti Lietuvos regioninės politikos Baltosios knygos įgyvendinimo dokumentų projektai

Vidaus reikalų ministerija (VRM) kovo 28 d. Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetui (VVSK) pristatė Lietuvos regioninės politikos Baltosios knygos įgyvendinimo dokumentų – Nacionalinės regioninės politikos prioritetų iki 2030 metų (Prioritetai) ir Nacionalinės regioninės politikos prioritetų uždavinių įgyvendinimo 2018–2020 metų veiksmų plano – projektus.

Diskusijoje aptarta, kiek rengiant projektus buvo atsižvelgta į VVSK pasiūlymus dėl atskirų Lietuvos regioninės politikos Baltosios knygos nuostatų.

Atsižvelgus į gautus pasiūlymus, Prioritetų projekte numatyta, kad artimuoju laikotarpiu (iki 2020 metų) regioninę politiką bus siūloma ir toliau įgyvendinti administraciniuose regionuose – apskrityse. Tuo pačiu, įgyvendinant bandomąsias regioninės ekonominės specializacijos iniciatyvas ir kitas priemones, bus siekiama sudaryti palankias sąlygas formuotis Lietuvoje ir funkciniams regionams, jungiantiems kelias apskritis ir (ar) savivaldybes. Siekiant geografiškai subalansuoto, darnaus ir tvaraus ekonomikos augimo, patrauklių sąlygų ekonominei plėtrai visuose regionų (apskričių) augimo centruose, o ne tik didžiuosiuose Lietuvos miestuose, Prioritetų projekte atsisakyta nuostatų dėl trijų hierarchinių lygmenų augimo centrų sistemos.

Prioritetų projekte daug dėmesio skirta regionų plėtros tarybų galių ir vaidmens, įgyvendinant nacionalinę regioninę politiką, didinimui, taip pat regionų kompetencijų biurų – ekspertinių konsultacinių komandų regionuose, sutelkiančių Regioninės plėtros departamento prie VRM teritorinių skyrių, „Versli Lietuva“ ir „Investuok Lietuvoje“, Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros ir Centrinės projektų valdymo agentūros, Užimtumo tarnybos ir kitų agentūrų pajėgas ir padedančių regionų plėtros taryboms kurti plėtros strategijas, pritraukti viešąsias ir privačias investicijas, gerinti regiono komunikaciją ir įvaizdį – sukūrimui.

Po pristatymo VVSK Baltosios knygos įgyvendinimo dokumentų projektai, papildyti šių dokumentų vykdymo vertinimo kriterijų sistema ir patikslinti dėl regionų plėtros tarybų sekretoriatų sudėties ir veiklos, bus teikiami derinti suinteresuotoms institucijoms, po to – svarstyti ir tvirtinti Vyriausybei.

Parašykite komentarą