Lietuvos gynybos pramonė tampa svarbia JAV partnere: unikalią produkciją perka ir pasieniečiai, ir kariuomenė

Prie Prezidentės vizito į Vašingtoną jungiasi ir Lietuvos gynybos ir saugumo pramonės asociacijos nariai – Lietuvos bendrovės JAV sostinėje pristatys kariuomenei ir saugumo sektoriui kuriamą produkciją.

Balandžio 3 d. Vašingtone rengiamame Baltijos šalių ir JAV verslo forume dalyvaus Lietuvos gynybos ir saugumo pramonės asociacijos (LGSPA) nariai „Brolis Semiconductors“, „NRD Cyber Security“, „Polimaster Europe“ ir „Hnit-Baltic“ dukterinė įmonė „Cellular Expert“.

„Palaikome ir prisidedame prie Prezidentės siekio stiprinti Lietuvos gynybos pramonės bendradarbiavimą su JAV, nes tai vienareikšmiškai svarbu Lietuvai tiek ekonominiu, tiek saugumo požiūriu“, – sako LGSPA direktorius Rosvaldas Gorbačiovas.

Asociacijos vadovo teigimu, jau dabar daugeliui Lietuvos gynybos ir saugumo pramonės įmonių Jungtinės Valstijos yra viena pagrindinių eksporto rinkų ir ateityje jų svarba tik didės.

„Neseniai laimėjome didelės apimties konkursą JAV, pagal kurį ateinančius penkerius metus tieksime savo produkciją vienai amerikiečių saugumo organizacijų“, – teigė „Polimaster Europe“ vykdomoji direktorė Marija Zykuvienė, daugiau detalių negalinti atskleisti dėl konfidencialumo sutarties apribojimų. Šios bendrovės gamykloje šalia Vilniaus gaminamus nešiojamuosius radiacijos matuoklius savo kasdieniame darbe jau naudoja daugelis amerikiečių policijos ir įvairių saugumo tarnybų pareigūnų.

Aukštųjų technologijų produkciją JAV gynybos pramonei ne vienus metus tiekia ir brolių Vizbarų įkurta įmonė „Brolis Semiconductors“. „Be abejo, erdvės plėtrai ir augimui čia dar yra labai daug“, – tvirtina  „Brolis Semiconductors“ vadovas Dominykas Vizbaras.

Per partnerius JAV kariuomenei savo kuriamą programinę įrangą jau kurį laiką tiekia ir Lietuvos bendrovė „Cellular Expert“, įgyvendinanti įvairius užsakymus ir Europoje bei Artimuosiuose Rytuose – tarp įmonės užsakovų yra ir įvairios saugumo struktūros, ir net vyriausybės.

„Kuriame programinę įrangą, kuri padeda suplanuoti įvairaus pobūdžio komunikacijų tinklus kariuomenės, pasienio kontrolės, policijos, saugumo organizacijų poreikiams. Tai nėra komerciniai ryšio tinklai, kaip didžiųjų mobiliojo ryšio operatorių, kurie yra orientuoti į vartotoją ir pelną. Mūsų produktas unikalus tuo, kad galima keisti tinklo parametrus ir pritaikyti juos labai specifiniams kariškių ar kitų pareigūnų poreikiams: numatyti saugiklius, kad būtų sunku atjungti ryšį, įdėti į tinklus slopintuvus ar kitaip sutrikdyti ryšio saugumą. Kitaip tariant, mūsų įranga padeda užkirsti kelią blogų kėslų turinčioms struktūroms atlikti savo darbą“, – teigė „Cellular Expert“ direktorius Vytautas Ramonaitis, taip pat pristatysiantis savo produkciją verslo misijos Vašingtone metu.

Tuo tarpu kibernetinio saugumo bendrovės „NRD Cyber Security“ verslo plėtros direktorius Romualdas Lečickis džiaugiasi įmonės bendradarbiavimu su JAV kibernetinio saugumo kompanijomis bei žymia amerikiečių organizacija „Center for Internet Security” (CIS) – amerikiečiai ir lietuviai jau kurį laiką dirba kartu kurdami ir plėtodami efektyvias kibernetinio saugumo praktikas. „JAV kibernetinio saugumo sektorius yra labai stiprus, todėl tikimės toliau didinti savo partnerių JAV ratą tiek technologijų, tiek mokslinių tyrimų srityje“, – sakė į verslo forumą Vašingtone taip pat vykstantis R. Lečickis.

Kaip informuoja Prezidentūra, Lietuva yra lyderė tarp Baltijos šalių pagal bendradarbiavimo apimtis su JAV gynybos pramonės srityje: pastaraisiais metais vis didėja tiek Lietuvos kariuomenės įsigijimai iš JAV gamintojų, tiek Lietuvos gynybos įmonių eksportas į Jungtines Valstijas.

 

Apie LGSPA

LGSPA šiuo metu vienija 50 narių, kurie atstovauja daugiau nei 100 įmonių ir institucijų. Į asociaciją susibūrusios žinomos Lietuvos ir užsienio bendrovės dirba mokslinių tyrimų, inovacijų ir technologijų, IT, komunikacijų, kibernetinio bei energetinio saugumo srityse, gamina ginkluotę, amuniciją, aprangą ir ekipuotę, teikia oro, vandens ir sausumos karinio transporto priežiūros ir remonto paslaugas, dirba ISTAR (žvalgybos, stebėjimo, taikinių aptikimo) bei rizikos valdymo srityse. Lietuvos gynybos ir saugumo pramonės įmonės eksportuoja daugiau nei 90 proc. paslaugų bei pagaminamos produkcijos.

Parašykite komentarą