KARTELIUS SUDARIUSIŲ ĮMONIŲ VADOVAMS – SANKCIJOS

Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) patenkino Konkurencijos tarybos prašymą ir bendrovės „Baltic Transport Service“ vadovui V. M., „Convertus“ vadovui A. F. ir įmonės „Gedarta“ direktoriui G. I. ketveriems metams apribojo teisę užimti vadovaujančias pareigas viešajame ar privačiame sektoriuje. Tai pirmas kartas, kai teismas skyrė sankcijas vadovams už tai, kad jie tiesiogiai prisidėjo prie konkurencijos teisės pažeidimų.

Konkurencijos taryba kreipėsi į VAAT dėl sankcijų skyrimo vadovams po to, kai teismai, atmetę trijų minėtų įmonių skundus, patvirtino, kad Konkurencijos taryba pagrįstai jas pripažino dalyvavus karteliuose viešuosiuose pirkimuose ir skyrė baudas. Tyrimo metu buvo nustatyta, kad 2011 ir 2012 m. organizuotų viešųjų pirkimų statybos darbams pirkti laimėtojai buvo iš anksto žinomi, o likę viešųjų pirkimų dalyviai fiktyviose procedūrose dalyvavo imituodami konkurenciją.

VAAT, skirdamas sankciją, atsižvelgė į Konkurencijos tarybos pateiktus argumentus ir įvertino, kad minėtos bendrovės padarė vieną pavojingiausių konkurencijos teisės pažeidimų, prie kurio, susirašinėdami elektroniniais laiškais, derindami komercinius pasiūlymus ir juos pateikdami viešuosiuose pirkimuose, tiesiogiai prisidėjo ūkio subjektų vadovai. Pastariesiems, kaip konstatavo teismas, yra taikomi aukštesni veiklos ir atsakomybės standartai nei eiliniam bendrovės darbuotojui – jie turėjo ir galėjo tikėtis iš daromo konkurencijos teisės pažeidimo kilsiančių neigiamų teisinių padarinių.

Atsižvelgęs į Konkurencijos tarybos prašymą, VAAT minėtiems asmenims ketveriems metams apribojo teisę eiti viešojo ir (arba) privataus juridinio asmens vadovo pareigas, būti viešojo ir (arba) privataus juridinio asmens kolegialaus priežiūros ir (arba) valdymo organo nariu.

Sprendimas per vieną mėnesį nuo paskelbimo dienos gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Konkurencijos įstatymas numato, kad ūkio subjekto vadovui už prisidėjimą prie ūkio subjekto sudaryto draudžiamo konkurentų susitarimo ar piktnaudžiavimo dominuojančia padėtimi gali būti apribojama teisė nuo trejų iki penkerių metų eiti viešojo ir (arba) privataus juridinio asmens vadovo pareigas, būti viešojo ir (arba) privataus juridinio asmens kolegialaus priežiūros ir (arba) valdymo organo nariu. Papildomai taip pat gali būti skiriama bauda iki 14 480 eurų.

Parašykite komentarą