AB „Kauno energija“ prašo Lietuvos vartotojų instituto paneigti savo išplatintą informaciją

Šių metų vasario 27–ąją asociacija Lietuvos vartotojų institutas viešai paskelbė pranešimą, kad pradeda tyrimą dėl galimų gyventojų permokų už šildymą Kaune. AB „Kauno energija“, savo ruožtu, pranešė, kad sveikina visas iniciatyvas, kurios tik galėtų padėti sumažinti šilumos kainą vartotojams. Tačiau Lietuvos vartotojų institutas viešus teiginius dėl galimų permokų ir dėl galimų jų dydžių paskelbė dar neatlikęs savo tyrimo, tuo sukeldamas visuomenėje nepagrįstą ažiotažą. Tuo tarpu, Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos 2018-03-29 atlikto AB „Kauno energija“ reguliuojamos veiklos patikrinimo išvados rodo, kad Lietuvos vartotojų instituto paskelbti teiginiai neatitinka tikrovės.

 

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (toliau – Komisija) 2018-03-29 atliko AB „Kauno energija“ reguliuojamos veiklos patikrinimą ir nustatė, kad bendrovė nuo 2016 m. rugpjūčio 1 d. iki 2018 m. sausio 31 d. neteisingai skaičiavo gamtinių dujų transportavimo kainą. Dėl to, pasak Komisijos, vartotojams į šilumos kainą buvo įskaičiuota 653 481 Eur nepagrįstų šilumos įsigijimo sąnaudų.

 

Bendrovė su šia išvada nesutinka, nes Šilumos supirkimo iš nepriklausomų šilumos gamintojų tvarkos ir sąlygų apraše nėra aiškiai reglamentuota sąvoka „atitinkamo mėnesio faktinės lyginamosios kuro sąnaudos“, o tai ypač aktualu, kai įrenginiai atskaitiniu laikotarpiu nebuvo eksploatuojami.

 

Tačiau, bet kuriuo atveju, Lietuvos vartotojų instituto viešai paskelbti teiginiai toli gražu neatitinka Komisijos atlikto tyrimo išvadų, yra nepagrįsti ir neatitinka tikrovės.

 

Komisija, kuri yra įgaliota prižiūrėti visų reguliuojamų šilumos tiekimo įmonių veiklą, nėra nustačiusi jokios 10 mln. eurų permokos, apie kurią teigia Lietuvos vartotojų institutas.

 

Maža to, instituto minima 650 tūkst. eurų permoka, remiantis Komisijos išvadomis, susidarė ne per vieną mėnesį, kaip teigia institutas, o per pusantrų metų. Taigi, ir šis viešai paskelbtas instituto teiginys neatitinka tikrovės.

 

Bendrovės nuomone, faktais nepagrįstų bei tikrovės neatitinkančių teiginių skelbimas, manipuliavimas nepagrįstais skaičiais daro žalą bendrovės dalykinei reputacijai, skatina nepagrįstas aistras visuomenėje, skatina žmonių nepasitikėjimą reguliuojančiomis valstybės institucijomis bei visu centralizuotai tiekiamos šilumos sektoriumi.

 

Atsižvelgdama į tai bei siekdama, kad vartotojai būtų informuojami tiksliai ir objektyviai, AB „Kauno energija“ prašo Lietuvos vartotojų instituto nespekuliuoti niekuo nepagrįstais skaičiais bei teiginiais, taip pat prašo viešai ir tokia pat apimtimi paneigti paskelbtą tikrovės neatitinkančią informaciją. To nepadarius, AB „Kauno energija“ pasilieka sau teisę kreiptis į teismą dėl savo teisių gynimo.

 

Vartotojų labui, bendrovė vykdys Komisijos nurodymus ir kompensuos vartotojams dalį kainos, kurią moka už gamtinių dujų transportavimą, mažinant šilumos kainą ateities laikotarpiais, kaip tai numato teisės aktai.

 

Šilumos kaina Kaune nuo š. m. balandžio 1 d. sumažėjo 11,8 proc. Šilumos kaina kauniečiams mažėja jau trečias mėnuo iš eilės.

Parašykite komentarą