Seimas pagerbė prieš aštuonerius metus per aviakatastrofą žuvusių Lenkijos Prezidento Lecho Kačynskio ir jos piliečių atminimą

Seimas posėdyje tylos minute pagerbė prieš aštuonerius metus per aviakatastrofą žuvusiųjų Lenkijos Prezidento Lecho Kačynskio (Lech Kaczyński) ir kitų Lenkijos piliečių atminimą.

Pasak Seimo Pirmininko Viktoro Pranckiečio, Smolensko tragedija, pasiglemžusi beveik šimto žmonių, tarp jų ir gero Lietuvos draugo – Prezidento profesoriaus Lecho Kačynskio – gyvenimus, sukrėtė visą Europą.

„Dažnai klausiu savęs, kodėl taip atsitiko, kodėl tokias šviesias asmenybes pasitiko tokia beprasmė lemtis. Atsakymo nėra. Nėra tinkamų žodžių paaiškinti, ką tuomet jautė Lenkijos žmonės, išlydėdami lyderį. Varšuva skendėjo ašarose ir gėlėse. Vilnius taip pat. Žmonių minios rinkosi pareikšti užuojautą draugams lenkams, taip liudydami brolybę“, – sakė Seimo vadovas.

Seimo Pirmininko įsitikinimu, Prezidentas Lechas Kačynskis buvo tikras Lietuvos draugas, su kuriuo šiltus santykius kūrė daugelis šalies politikų ir diplomatų. „Ne veltui nepraėjus nė metams prabilta apie galimybę jo vardu pavadinti gatvę Lietuvos sostinėje. Tai gražus ir reikšmingas gestas, parodantis, kaip juos vertinome ir vertiname mūsų kaimynystę. Visada gedėsime drauge su lenkų tauta, visada reikšime palaikymą. Visada kartu“, – kviesdamas tylos minute pagerbti žuvusiųjų atminimą kalbėjo V. Pranckietis.

Tragedija įvyko 2010 m. balandžio 10 d., kai Lenkijos valstybinė delegacija skrido į Rusiją dalyvauti Katynės žudynių 70-ųjų metinių minėjimo ceremonijoje netoli Rusijos miesto Smolensko esančiame memoriale. Prezidento lėktuvui sudužus Lenkija neteko savo vadovo ir jo sutuoktinės, daugybės kitų žymių politikų, kariškių, mokslininkų, visuomenės veikėjų ir Katynės žudynių aukų artimųjų, vykusių paminėti 70-ųjų Katynės tragedijos metinių.

Parašykite komentarą