Seimo LSDD frakcijos pranešimas: EBPO suteiks Lietuvai papildomo ekonominio saugumo

2018 m. balandžio 10 d. pranešimas žiniasklaidai

Seimo Lietuvos socialdemokratų darbo (LSDD) frakcija džiaugiasi užbaigtomis derybomis dėl Lietuvos Respublikos įstojimo į Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizaciją (EBPO), po pirmadienį vykusio Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės susitikimo su EBPO generaliniu sekretoriumi Ancheliu Gurija (Angel Gurría).

„Sveikiname Prezidentę ir visus valstybės politikus, diplomatus, specialistus, prisidėjusius prie šio ilgo derybų kelio, siekiant mūsų šalies priėmimo į įtakingų, ekonomiškai išsivysčiusių valstybių klubą. Pripažįstama, jog intensyviausias derybų laikotarpis prasidėjo 2013 m., kai buvo priimta EBPO Ministrų tarybos rezoliucija dėl globalios plėtros, kurioje minima galimybė 2015 m. pakviesti Lietuvą pradėti derybas dėl stojimo į organizaciją ir numatoma intensyvinti Lietuvos ir EBPO bendradarbiavimą. Tuo metu Lietuvos Respublikos Vyriausybei vadovavo Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius, savo veiksmais aiškiai nubrėžęs kryptį Lietuvai į EBPO. Lietuvai teko imtis reformų įvairiose srityse, iš dalies mūsų pripažinimą nulėmė ir euro įvedimas, ir geri Lietuvos ekonomikos augimo rezultatai – kurie buvo premjero A. Butkevičiaus sėkmingo darbo vaisiai“, – sako LSDD frakcijos narys, Seimo Pirmininko pavaduotojas Gediminas Kirkilas.

Lietuva įvykdė visas esmines reformas ekonomikos augimui skatinti ir žmonių gerovei stiprinti. Gegužės pabaigoje EBPO Ministrų Taryba turėtų priimti galutinį sprendimą dėl Lietuvos narystės.

„Lietuvai tai jau atnešė naudos – norinčių investuoti mūsų šalyje daugėja. Įstojimas į EBPO ne tik padidins mūsų valstybės prestižą, dar labiau didins patrauklumą užsienio investuotojams, nes užsienio verslininkai vertina šalies, kurioje ketina plėtoti verslą, priklausymą šiai organizacijai. Atitinkamai naujos investicijos mūsų gyventojams reiškia papildomas darbo vietas ir sėkmingesnį Lietuvos ekonomikos augimą. Priklausymas šiai organizacijai turi teigiamos įtakos ir bendram nacionaliniam saugumui“, – sako parlamentaras G. Kirkilas.

EBPO įkurta 1961 m. kaip pamaina Europos ekonominio bendradarbiavimo organizacijai, dažniausiai apibūdinama kaip „sėkmingų“ ir pažangių valstybių klubas. Tai ekspertų forumas, kuriame valstybės formuoja bei plėtoja naujas ekonominės bei socialinės politikos gaires, kurios vėliau perkeliamos į praktinį valstybių gyvenimą.

Parašykite komentarą