Prasideda BLON animacijos ir videožaidimų festivalis: laukia išskirtinė premjera

Renginio tipas: Tarptautinis festivalis
Renginio data: Ketvirtadienis, 2018 m. balandžio 12 d.
Renginio pradžia: 19:00
Renginio pabaiga: Sekmadienis, 2018 m. balandžio 15 d.
Renginio vieta: Kultūros fabrikas, Klaipėda

Klaipėdoje šiandien prasideda tarptautinis BLON animacijos ir videožaidimų festivalis, vienintelis tokio formato renginys Europoje. Jau 4-ajame festivalyje, vyksiančiame iki šio sekmadienio, laukiami industrijų gerbėjai ir profesionalai. Šiaurės ir Baltijos šalių kūrybai daugiausiai dėmesio skiriantis festivalis šiais metais programoje numato parodyti per 40 įvairaus žanro, kruopščiai atrinktų animacinių filmų, iš kurių svarbiausias – režisieriaus Wes Anderson šedevras „Šunų sala”, atidarysiantis festivalį ir bus pirmą kartą rodomas Lietuvoje. 

„Labai ilgai laukėme atsakymo iš FOX kompanijos, prodiusavusios šį filmą, atstovų, ar jį gausime ir galėsime parodyti Klaipėdos publikai. Labai džiaugiamės, kad pavyko tai padaryti – laukėme kone iki paskutinės minutės, kai festivalio programa, plakatai jau keliavo į spaustuvę. Tačiau šis filmas tikrai yra to vertas, todėl kviečiu visus uostamiesčio gyventojus ir svečius nepraleisti progos išvysti šį animacijos šedevrą. Wes Andersono stilius ir istorijos yra užburiančios, o keturkojų nuotykiai turėtų ypač patikti augintinius turintiems žmonėms.  Šį režisierių jau gerai pažįstame iš tokių filmų, kaip „Viešbutis Didysis Budapeštas”, „Tanenbaumų šeima ar „Fantastiškasis ponas Fox”, – sakė Laura Almantaitė, festivalio vadovė.

Filmai, skatinantys diskusijas apie toleranciją, provokuojantys, kviečiantys susimastyti apie šiuolaikiškus šeimos santykius, meilę, palankumą, gėrio bei tiesos sąvokas, patyčių įtaką – tokios temos vystomos festivalio animacijos kūriniuose.

„Siekiame balansuoti ir pristatyti tokią programą, kuri sudomintų tiek vaikus, jaunimą, tiek ir suaugusius. Vienas iš pagrindinių principų, kuriuo remiantis atrenkami festivalio filmai yra tai, kad Lietuvoje jų neišvysite televizijoje, ar Klaipėdos kino teatruose. Mūsų užduotis – sudaryti galimybę pamatyti retus, išskirtinės kokybės filmus, plačiau supažindinti auditoriją su jų kūrėjais ir šia nuostabia kino meno sritimi, kurios puikių atstovų turime ir Lietuvoje”, – sakė Svetlana Bezuglova, festivalio, kurį finansuoja Lietuvos Kultūros taryba ir Klaipėdos savivaldybė, programos vadovė.

 Tradiciškai festivalyje, be pilnametražinių filmų, bus pristatomos 4 specialios trumpųjų filmų programos. Lietuviškos animacijos programoje bus parodyti 9 filmai, tarp kurių ir pirmasis Tomo Ramanausko režisiūrinis darbas „Po mirties, prieš pragarą”, Sidabrinę gervę pelnęs Gedimino Šiaulio darbas „Kaukai”, Alinos Orlovos muzikinis video klipas „Čia”, Birutės Sodeikaitės filmas „Paskutinė stotelė – Mėnulis”.

 Moterų programoje, skirtoje jaunimui ir suaugusiems, bus pristatyti režisierių iš Suomijos, Latvijos, Olandijos, Airijos, Belgijos, Rusijos, Portugalijos ir Jungtinės Karalystės darbai. Animaciniuose filmuose atskleidžiamos draugystės, šeimos santykių, socialinių tinklų, praradimo temos, su humoru pasakojama, iš kur atsiranda senutės – atsidavusios kačių gerbėjos.

Komedijų programoje numatyti 6 filmai, tarp kurių istorijos apie šmaikščius, gobšius herojus, apie o Norvegijoje vykstančio, seniausio Šiaurės šalių animacijos festivalio Fredrikstad 2016-2017 metų trumpametražių animacinių filmų rinkinyje – šių metų festivalio filmai – laimėtojai. Tarp jų Klaipėdoje bus parodyti geriausi darbai iš Švedijos, Norvegijos, Suomijos ir Danijos.

Pernai itin populiarios kūrybinės animacijos dirbtuvės vaikams bus rengiamos ir šiais metais visas festivalio dienas. Jas ves Airijos animacijos kompanijos Paper Panthers kūrėjai Padraig Fagan ir Carol Freeman, Kultūros fabrike įsikursiantys su pieštinės ir plastilino animacijos dirbtuvėmis. Jie taip pat pristatys vieną iš savo naujausių filmų „Paukštis ir banginis”.

Penktadienį ir šeštadienį vyks animacijos ir videožaidimų industrijos profesionalams bei norintiems jais tapti skirti renginiai. Patirtimi įgyvendinant sėkmingus projektus dalinsis kūrėjai iš Danijos, Švedijos, Norvegijos, Lietuvos ir kitų šalių. Žaidimų industrijos gerbėjai ir profesionalai galės dalyvauti diskusijose, o lankytojai –  išbandyti naujausius videožaidimus.

Parašykite komentarą