Šalies vadovė priėmė Afganistano ambasadoriaus skiriamuosius raštus

Trečiadienis, balandžio 18 d. (Vilnius). Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė priėmė Afganistano Islamo Respublikos ambasadoriaus Gulio Hussaino Ahmadi skiriamuosius raštus.

Šalies vadovė su naujuoju ambasadoriumi aptarė Lietuvos ir Afganistano dvišalius ryšius, saugumo situaciją Afganistane ir regione, ekonominių saitų stiprinimą bei bendradarbiavimą Europos Sąjungos kontekste. Susitikime taip pat aptartas glaudesnis bendradarbiavimas švietimo srityje.

Ambasadorius padėkojo už Lietuvos paramą Afganistano kariuomenei ir saugumui. Prezidentė pabrėžė, kad Lietuva ir toliau nuosekliai rems Afganistano pajėgas, yra pasiruošusi padvigubinti savo karių skaičių NATO misijoje „Tvirta parama“, iki 50. Lietuva vadovavo 8 metus trukusiai provincijos atkūrimo grupei Goro provincijoje, 2006–2015 m. Afganistane finansavo 229 vystymosi projektus.

Valstybės vadovės teigimu, dvišaliai ryšiai nuosekliai stiprėja: 2017 m. abipusė prekyba padidėjo dukart, nelegali migracija iš Afganistano sumažėjo, šiuo metu Lietuvoje teisėtai gyvena 90 Afganistano piliečių, 23 studentai mokosi Lietuvos universitetuose.

Lietuva diplomatinius santykius su Afganistanu užmezgė 1930, atkūrė 2005 metais.

Tai antrasis Afganistano paskirtas ambasadorius Lietuvai. Afganistano Užsienio reikalų ministerijoje pradėjo dirbti 1997 m., pernai metų rugsėjį diplomatas tapo ambasadoriumi Lenkijoje, prieš tai dirbo Afganistano atstovybėse Indijoje, Kinijoje, ėjo gen. konsulo Mumbajuje pareigas.

Parašykite komentarą