Seimo narys Bronislovas Matelis prašo Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos įvertinti žemės ūkio ministro B.Markausko elgesį

Šių metų balandžio 10 dieną portalo delfi.lt konferencijoje dalyvavęs žemės ūkio ministras Bronius Markauskas teigė:

„Iš anksto gal prisipažįstu, aš praėjusiais metais pasirašiau vadinamąją pasėlių deklaraciją, bet aišku, jeigu juristai, jeigu bylinėtis, tai yra tikrai absoliučiai toks techninis dalykas… Nes o dėl ko? Dėl to, kad aš žieminius sėjau dar būdamas tikrai ne Seimo narys, ir net ne kandidatas galbūt ir, žinoma, jau pavasarį praeitą jau keletą mėnesių buvau ministru, turbūt irgi gal galėjau nuvežti kažką iš šeimos narių, būtų pasirašę vietoj manęs, bet niekas nebūtų žinojęs, kur tie laukai yra, kokios ribos, tai…“

Šiais žodžiais ministras Bronius Markauskas atskleidė tai, ką ne kartą yra teigęs ir kituose savo viešuose paaiškinimuose – kad visus savo 86 metų mamos ūkio reikalus tvarkė pats pagal įgaliojimą. Negana to, ministras pripažino, kad pasėlių deklaravimo dokumentus tvarkė jau būdamas Vyriausybė nariu. Nacionalinė mokėjimo agentūra mano, kad tuo metu visus dirbamos žemės deklaravimo reikalus tvarkė į Vilnių atvažiavusi pati ministro 86 metų mama Sofija Markauskienė. Pastaroji televizijai teigė, kad viską tvarko jos sūnus ministras Bronius Markauskas. Akivaizdu, kad šioje istorijoje kažkas meluoja.

Be to, balandžio 12–13 dienomis ministras Bronius Markauskas buvo išėjęs atostogų, o jau grįžęs Seimo tribūnoje kalbėjo, kad visus reikalus, susijusius su žemės nuomos klausimu, jau sutvarkęs ir reikiamus leidimus naudotis žeme jau turintis.

Seimo nario ir ministro pareigas einančiam asmeniui įstatymai draudžia užsiimti ūkine veikla, tvarkyti finansinius ūkio reikalus ir rūpintis ūkiu, tvarkyti dokumentaciją, taip pat ir deklaruoti pasėlius pagal įgaliojimą. Draudžiama ministrui ir Seimo nariui užsiimti ūkine veikla ir atostogų metu, ką, panašu, ministras Bronius Markauskas ir darė.

Seimo narys B. Matelis paprašė Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos atlikti platų tyrimą, apklausti Nacionalinės mokėjimų agentūros darbuotojus, ministrą, taip pat kitus suinteresuotus asmenis, susijusius su pasėlių deklaravimu bei žemės nuomos dokumentų tvarkymu ministro Broniaus Markausko atostogų metu, ir atsakyti į klausimą, ar Seimo narys ir ministras Bronius Markauskas, tvarkydamas žemės sklypų dokumentaciją, nepažeidė viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymo, ar tinkamai deklaravo savo interesus dirbdamas ir savo mamos ūkyje, ir tuo pačiu metu ministru bei Seimo nariu.

Parašykite komentarą